GNOCCHI Z BATATÓW
WŁOSKIE KLIMATY W POLSKIEJ KUCHNI Z AMERYKI POŁUDNIOWEJ… INNYMI SŁOWY, TAKIE PATCHWORKOWE KUCHENNE KOMBINACJE.
Mięciutkie kuleczki o słodkim smaku batatów, zatopione w szałwiowym maśle, najsmaczniejsze, gdy posypiesz je tartym grana padano.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 55 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
CIASTO
- 4 BATATY ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
- JAJKO
- PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
- PIEPRZ
OMASTA
- 40 g GRANA PADANO
- GARŚĆ LIŚCI SZAŁWII
- 1/3 KOSTKI MASŁA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bataty umyj pod bieżącą wodą, przekrój na pół, potem wsadź do nagrzanego na 220°C piekarnika na 15-20 minut.
Upieczone bataty obierz ze skórki, teraz musisz je zmiąć, dodać mąkę, masło i jajko oraz sól i pieprz, następnie wymieszać aż powstanie lekko klejące ciasto.
Na stolnicy lub dużej desce formuj rulony z ciasta, możesz lekko podsypywać je mąką, lecz nie za bardzo, aby kluseczki po ugotowaniu nie stały się zbyt twarde. Tnij je na małe kawałki, jeśli masz chęci możesz formować kuleczki lub robić tradycyjne prążki za pomocą widelca.
Gnocchi gotuj w lekko osolonej wodzie dopóki wypłyną na powierzchnię wody, potem jeszcze przez 3- 4 minuty.
W rondelku rozpuść masło, następnie posiekaj 3/4 szałwii i wrzuć ją do masła, pozostaw na delikatnym ogniu. Resztę szałwii pozostaw do dekoracji, jednak pamiętaj, nie przesadź z jej ilością.
Ser grana padano zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Na talerzach wyłóż ugotowane gnocchi z batatów, polej je ciepłym masełkiem szałwiowym, potem posyp wiórkami grana padano i udekoruj listkami świeżej szałwii… palce lizać!
GNOCCHI Z BATATÓW I ZERO WASTE
Żyjąc w imię zasady ZERO WASTE – kluseczki polane masłem szałwiowym możesz schować do szklanego pojemnika, następnie zabrać ze sobą następnego dnia do pracy. Starty ser zapakuj osobno i posyp nim podgrzane gnocchi, mimo że odgrzewane i tak będą pyszne!