BABA GANOUSH

BABA GANOUSH

Dip z pieczonych bakłażanów, sezamu i soku z pomarańczy.

Styczniowe słońce lekko grzało, od Morza Czerwonego dolatywała do nas orzeźwiająca bryza. Rosły jordańczyk przygotowywał dla ekipy ŻREM i przyjaciół arabskie śniadanie, a co więcej podał je z cudownie pachnącą kardamonem kawą.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 45 MIN

PORCJI:1

SKŁADNIKI

  • 2 DUŻE BAKŁAŻANY
  • ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTY SOK Z JEDNEJ POMARAŃCZY
  • PÓŁ ŁYŻECZKI KUMINU
  • ŁYŻECZKA PASTY TAHINI
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI WYMIESZANEJ Z KOLENDRĄ
  • SZCZYPTA PIEPRZU
  • SZCZYPTA SOLI
  • OLIWA Z OLIWEK

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, BABA GANOUSH, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bakłażany umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój na spore plastry i ułóż tak, aby się nie stykały na papierze do wypieków, posmaruj delikatnie oliwą z oliwek.

Nagrzej piekarnik do około 200°C, następnie piecz przez około 10 minut, aż bakłażanowe krążki staną się miękkie.

ŻREM.PL, BABA GANOUSH, SEPARATOR,

Ząbki czosnku obierz i pokrój na połówki, później opłucz natkę pietruszki i kolendrę i posiekaj na mniejsze kawałki.

ŻREM.PL, BABA GANOUSH, SEPARATOR,

Wyciśnij jedną pomarańcz.

ŻREM.PL, BABA GANOUSH, SEPARATOR,

Do przygotowania baba ganoush potrzebujemy tahini, czyli masła w 100% wyprodukowanego z prażonego sezamu. Tym razem użyliśmy Tahini firmy Primavika, kupione w sklepie Carrefour, natomiast cena to jedynie około 6 zł.


TAHINI

ŻREM.PL, BABA GANOUSH, SEPARATOR,

Upieczone bakłażany wyciągnij z piekarnika, obierz ze skórki, potem wrzuć do blendera.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, BABA GANOUSH, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Dodaj czosnek, łyżeczkę pasty tahini, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz kumin, potem zmiksuj na gładką pastę.

ŻREM.PL, BABA GANOUSH, SEPARATOR,

Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki i kolendry, przypraw pieprzem i solą.

ŻREM.PL, BABA GANOUSH, SEPARATOR,

BABA GANOUSH, A MIANOWICIE Z CZYM GO MOŻEMY POŻREĆ?

Baba ganoush podaj z chlebkiem pita, naan, a także tortillą.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, BABA GANOUSH, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Jeśli chcecie upiec chlebek sami, to przepis na naan znajdziesz tutaj:

NAAN



POLECAMY DO POŻARCIA

OGÓRKI MAŁOSOLNE

ZIELONA SZAKSZUKA


BABA GANOUSH ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.