JABŁKOWA CHMURKA

JABŁKOWA CHMURKA

NA ZEWNĄTRZ PIĘKNE SŁOŃCE, JEDNAK WIECZOREM JESZCZE CHŁÓD, DLA WYRÓWNANIA RÓŻNICY TEMPERATUR I OSŁODY POPOŁUDNIA POSTANOWILIŚMY UPIEC CIASTO JABŁKOWE.

Jabłkowa tarta, cynamon, kardamon, cukier trzcinowy, puszysta beza , a także wielka gałka waniliowych lodów. To czysta rozpusta, ale co tam, trzeba sobie dogadzać w życiu!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 95 MIN

PORCJI:4

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 200 g MĄKI TORTOWEJ
  • 120 g MASŁA
  • JAJKO
  • ŁYŻKA CUKRU
  • 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
  • 100 g RYŻU

JABŁKOWA CHMURKA

  • 8 JABŁEK
  • 3 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU TRZCINOWEGO
  • ŁYŻECZKA CYNAMONU
  • SZCZYPTA KARDAMONU
  • 4 BIAŁKA
  • 2 ŁYŻKI CUKRU KRYSZTAŁU
  • SZCZYPTA SOLI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, wsyp łyżkę cukru kryształu, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki uzyskasz jednolite ciasto.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasion, pokrój je w kostkę o boku około 1-2 cm, później wrzuć na patelnię, dodaj 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego cynamon i kardamon, smaż na małym ogniu.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, JABŁKOWA CHMURKA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Od czasu do czasu przemieszaj jabłka, smaż je przez 5 minut, mają tylko lekko zmięknąć.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

Wyjmij z lodówki ciasto, podziel na cztery części, każdą z nich rozwałkuj włóż do kokilek, dokładnie uklep, potem nakłuwaj widelcem. Im cieńsze ciasto, tym lepsze.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

Każdą foremkę przykryj papierem do wypieków, następnie wsyp po około 50 g ryżu do każdej z nich. Ryż ma za zadanie zapobiec tworzeniu się bąbli z powietrzem podczas pieczenia. Piecz przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 180°.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nie podpieczone jabłka i wsadź do piekarnika na 10 minut.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, JABŁKOWA CHMURKA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, kiedy będzie już prawie ubita dodawaj po łyżce cukru pudru i dalej ubijaj, aż piana stanie się sztywna i szklista.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

Wyciągnij foremki z ciastem, wyłóż na wierzch ubite białka z cukrem, później wsadź jeszcze do piekarnika na 15 minut, pilnuj, aby piana się nie przypiekła, zmniejsz temperaturę do 140°C.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

Na każdy kawałek wyłóż gałkę lodów waniliowych, jabłkowa chmurka gotowa,teraz zróbcie herbatę i zaproście sąsiadów, a co więcej możecie nawet razem bujać w obłokach!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, JABŁKOWA CHMURKA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR, ŻET BOX

JABŁKOWA CHMURKA IDEALNA DO ŻREMOWEGO ŻET BOXA

Jeśli jednak zostanie ci trochę jabłkowej chmurki, owiń ja folią spożywczą i schowaj do lodówki, kiedy znów przyjdzie ci na nią ochota, pozostaw ją na blacie na 15 minut, zdejm folię wyłóż na papierze do wypieków. Wsadź do rozgrzanego piekarnika na 5-10 minut, potem wyłóż na nią gałkę lodów waniliowych.



POLECAMY DO POŻARCIA

DALGONA COFFEE

OGÓRKI MAŁOSOLNE

FLAMMKUCHEN Z BOCZKIEM


JABŁKOWA CHMURKA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



1 thought on “JABŁKOWA CHMURKA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.