JABŁKOWA CHMURKA
NA ZEWNĄTRZ PIĘKNE SŁOŃCE, JEDNAK WIECZOREM JESZCZE CHŁÓD, DLA WYRÓWNANIA RÓŻNICY TEMPERATUR I OSŁODY POPOŁUDNIA POSTANOWILIŚMY UPIEC CIASTO JABŁKOWE.
Jabłkowa tarta, cynamon, kardamon, cukier trzcinowy, puszysta beza , a także wielka gałka waniliowych lodów. To czysta rozpusta, ale co tam, trzeba sobie dogadzać w życiu!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 95 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
CIASTO
- 200 g MĄKI TORTOWEJ
- 120 g MASŁA
- JAJKO
- ŁYŻKA CUKRU
- 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
- 100 g RYŻU
JABŁKOWA CHMURKA
- 8 JABŁEK
- 3 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU TRZCINOWEGO
- ŁYŻECZKA CYNAMONU
- SZCZYPTA KARDAMONU
- 4 BIAŁKA
- 2 ŁYŻKI CUKRU KRYSZTAŁU
- SZCZYPTA SOLI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.
Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, wsyp łyżkę cukru kryształu, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki uzyskasz jednolite ciasto.
Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasion, pokrój je w kostkę o boku około 1-2 cm, później wrzuć na patelnię, dodaj 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego cynamon i kardamon, smaż na małym ogniu.
Od czasu do czasu przemieszaj jabłka, smaż je przez 5 minut, mają tylko lekko zmięknąć.
Wyjmij z lodówki ciasto, podziel na cztery części, każdą z nich rozwałkuj włóż do kokilek, dokładnie uklep, potem nakłuwaj widelcem. Im cieńsze ciasto, tym lepsze.
Każdą foremkę przykryj papierem do wypieków, następnie wsyp po około 50 g ryżu do każdej z nich. Ryż ma za zadanie zapobiec tworzeniu się bąbli z powietrzem podczas pieczenia. Piecz przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 180°.
Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nie podpieczone jabłka i wsadź do piekarnika na 10 minut.
Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, kiedy będzie już prawie ubita dodawaj po łyżce cukru pudru i dalej ubijaj, aż piana stanie się sztywna i szklista.
Wyciągnij foremki z ciastem, wyłóż na wierzch ubite białka z cukrem, później wsadź jeszcze do piekarnika na 15 minut, pilnuj, aby piana się nie przypiekła, zmniejsz temperaturę do 140°C.
Na każdy kawałek wyłóż gałkę lodów waniliowych, jabłkowa chmurka gotowa,teraz zróbcie herbatę i zaproście sąsiadów, a co więcej możecie nawet razem bujać w obłokach!
JABŁKOWA CHMURKA IDEALNA DO ŻREMOWEGO ŻET BOXA
Jeśli jednak zostanie ci trochę jabłkowej chmurki, owiń ja folią spożywczą i schowaj do lodówki, kiedy znów przyjdzie ci na nią ochota, pozostaw ją na blacie na 15 minut, zdejm folię wyłóż na papierze do wypieków. Wsadź do rozgrzanego piekarnika na 5-10 minut, potem wyłóż na nią gałkę lodów waniliowych.
Obłędne