PIKANTNY DŻEMOR
A CZEMU BY NIE PRZYRZĄDZIĆ PIKANTNEGO DŻEMU?
W warzywniaku w okolicy, na półce leżało coś pomarańczowego, jednakże nie były to ani pomarańcze, ani mandarynki. To było kaki, lub jak kto woli persymona, druga nazwa brzmi zdecydowanie lepiej… Mięsity, słodkawy owoc, po usmażeniu smakuje bardzo podobnie do dyni.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 60 MIN
PORCJE: 1
SKŁADNIKI
- 4 KAKI
- ŻÓŁTA PAPRYKA
- 15 ŁYŻEK BRĄZOWEGO TRZCINOWEGO CUKRU
- SZKLANKA WODY
- 2 POMARAŃCZE
- SZCZYPTA SOLI
- SZCZYPTA MIELONEGO PIEPRZU
- PÓŁ ŁYŻECZKI KURKUMY
- 5 PLASTERKÓW IMBIRU
- PÓŁ ŁYŻECZKI PRZECIERU Z PAPRYKI CHILLI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Weź dużą patelnię, wlej do niej szklankę wody, następnie wsyp pokrojone w kostkę kaki, zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Pomarańcze umyj, z jednej wyciśnij sok, potem wlej na patelnię, drugą obierz tak, aby mieć sam miąższ, dodaj go do gotującej się kaki.
Żółtą paprykę umyj pod bieżącą wodą, później pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię.
Dodaj plasterki imbiru oraz kurkumę, gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną.
Kiedy dżem odparuje, usuń plasterki imbiru, zmiksuj na gładką masę, dodaj przecieru z papryki chilli, na początek odrobinkę. Wymieszaj i spróbuj, jeśli będzie mało pikantne, dodaj jeszcze trochę chilli.
Całość przetrzyj przez sitko, dzięki temu twój dżemor będzie przyjemniejszy w smaku.
Pikantny dżem przełóż do słoików, natomiast do ostygnięcia odwróć do góry dnem.
PIKANTNY DŻEMOR, ZARÓWNO NA KANAPCE Z SEREM BIAŁYM, JAK I Z CYTRYNOWYMI PANCAKES.
Pikantny dżem świetnie pasuje do pancakes. Placuszki ułóż jeden na drugim, posyp cukrem pudrem lub przełóż, tak jak my, dżemem, następnie polej całość miodem.
Jeśli nasza propozycja usmażenia placków przypadła ci do gustu, to przepis na nie znajdziesz tutaj: