BOTWINKA W ROLI GŁÓWNEJ
BOTWINKA, OGÓRKI, RABARBAR, MŁODA KAPUSTA…WIOSNA, DESZCZ I TEN SPECYFICZNY ZAPACH POWIETRZA PO DESZCZU W OGRÓDKU…
Stragany znów zapełniły się nowalijkami, dzisiaj naszym celem stała się botwinka. Pamiętam jak dziś, babcia robiła z niej pyszną zupę, tymczasem ekipa ŻREM postawiła na penne i zobaczcie – wyszło bajecznie!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 2 PĘCZKI BOTWINKI
- 400 g MAKARONU PENNE
- ŁYŻKA NASION SŁONECZNIKA
- ŁYŻKA MASŁA
- ŁYŻECZKA CUKRU KRYSZTAŁU
- SZCZYPTA SOLI I PIEPRZU
- PARĘ KROPEL CYTRYNY
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Nalej wody do garnka, posól, ale nie dodawaj oliwy, wrzuć makaron penne o gotuj tak, aby był al dente. Jeśli nie dodasz oliwy kolor makaronu będzie intensywniejszy, kiedy połączysz go z botwinką, ale to później.
Botwinkę dokładnie umyj po bieżącą wodą, oddziel buraczki od liści, następnie pokrój korzeń na plasterki średniej grubości.
Na patelni rozpuść masło, wrzuć plasterki buraków, potem posyp cukrem kryształem i duś je na bardzo małym ogniu przez około 3 minuty, skrop cytryną. Powinny stać się szkliste, ale nie za miękkie.
Łodyżki botwinki pokrój w mniejsze kawałki, dorzuć na patelnię, smaż chwilkę, wrzuć ugotowany al dente makaron, później wymieszaj.
Mieszaj tak dopóki makaron nie stanie się czerwony.
Na osobnej małej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika, tak, aby stały się rumiane, lecz nie przypalone. Wsyp je na patelnię z botwinką.
Teraz już tylko kolej na liście, dorzuć je, następnie mieszaj delikatnie smażąc przez około 2 minuty.
Wyłóż soczysto – czerwony makaron ze świeżą botwinką i prażonymi nasionami słonecznika na talerze i wsuwaj póki ciepłe!
POLECAMY DO POŻARCIA
CZARNY BANAN – PYSZNE CIASTO BANANOWE