RABARBAR I ŚLIWKI

RABARBAR I ŚLIWKI

CHUTNEY, SŁODKO – PIKANTNY, LEKKO KWAŚNY, INNYMI SŁOWY IDEALNY SOS DO SERWOWANIA W TOWARZYSTWIE SERÓW.

Dzisiaj ekipa ŻREM.PL upichciła indyjski chutney z rabarbarem i śliwkami, dorzuciliśmy nasiona słoneczka, dyni i orzeszki pini, jednak z całą pewnością, to była dobra decyzja!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN

PORCJI:1


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, RABARBAR I ŚLIWKI - CHUTNEY
– ŻREM.PL –

SKŁADNIKI

  • 3 LASKI RABARBARU
  • 5 ŚLIWEK
  • ŁYŻECZKA NASION SŁONECZNIKA
  • ŁYŻKA PESTEK DYNI
  • ŁYŻECZKA ORZESZKÓW PINI
  • 1/4 SZKLANKI OCTU WINNEGO
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU KRYSZTAŁU
  • 1/2 ŁYŻECZKI KUMINU
  • SZCZYPTA TŁUCZONEGO CZARNEGO PIEPRZU I SOLI
  • SZCZYPTA MIELONEGO CHILLI I KARDAMONU

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, RABARBAR I ŚLIWKI - CHUTNEY
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na lekko rozgrzaną patelnię wsyp kumin, kardamon i pieprz, następnie wrzuć obrany i pokrojony w dość duże kawałki rabarbar oraz śliwki, najlepiej by były lekko niedojrzałe.

ŻREM.PL, RABARBAR, SEPARATOR

Dodaj sól, wlej ocet winny, potem zasyp wszystko cukrem i przemieszaj, smaż przez około 10 minut na średnim ogniu, pilnuj aby się nie przypaliło.

ŻREM.PL, RABARBAR, SEPARATOR

Wsyp mielone chilli, później dorzuć nasiona słonecznika, dyni i orzeszki pini.

ŻREM.PL, RABARBAR, SEPARATOR

Trzymaj na ogniu przez następne 3-5 minut, tak aby uzyskać dość kleistą, lecz lejącą konsystencję sosu.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, RABARBAR I ŚLIWKI - CHUTNEY
– ŻREM.PL –

Na zdjęciu powyżej jest ŻREMOWA propozycja podania chutneyu rabarbarowo – śliwkowego, a więc startujemy:

Chleb, oczywiście na zakwasie, do naszego tradycyjnego chleba – bazy dodaliśmy tym razem pokrojone w krążki czarne oliwki, przepis znajdziecie tutaj:

CHLEB ŻYTNI OD Ż

ZAKWAS ŻYTNI

Kanapka posmarowana jest białym puszystym serkiem śmietankowym, a co więcej – na nim położony jest plaster pysznego sera korycińskiego z czarnuszką.

Kupiony w Lidlu, cena około 4 zł.

ŻREM.PL, RABARBAR, SEPARATOR, ŻET BOX

Chutney możesz przechowywać w szklanym słoiczku w lodówce, dlatego też polecamy zabrać go ze sobą do pracy i w chwili, kiedy złapie was głód nałóżcie go np. na ryżowe wafle. Smak obłędny, a tym samym humor lepszy, a czas płynie szybciej.


To nie pierwszy chutney, jeden zrobiliśmy już jakiś czas temu, a mianowicie z mango, równie pyszny, mniej kwaskowy i słodszy, przepis na niego znajdziecie tutaj:

CHUTNEY Z MANGO



POLECAMY DO POŻARCIA

FALAFEL

ZIELONA SZAKSZUKA


RABARBAR I ŚLIWKI – CHUTNEY ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.