CHACZAPURI Z JAJKIEM

CHACZAPURI Z JAJKIEM

GRUZJA…MIEJSCE DO KTÓREGO PLANUJEMY WYJECHAĆ…NA RAZIE MOŻEMY ZAPOMNIEĆ, JEDNAK CHACZAPURI DA SIĘ ZROBIĆ W NASZYCH CZTERECH ŚCIANACH.

Puszysta buła z serem i jajkiem na wierzchu, a do tego okraszona natką pietruszki. Jednym słowem niebo w gębie, ciekawe jak to będzie smakować!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 95 MIN

PORCJI:3

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 500g MĄKI PSZENNEJ
  • SZKLANKA MLEKA
  • 50 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • PÓŁ ŁYŻECZKI CUKRU KRYSZTAŁU
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • 2 ŁYŻKI OLEJU
  • ŁYŻECZKA SOLI

FARSZ

  • 300 g SERA BIAŁEGO
  • 300 g SERA MOZZARELLA
  • 3 JAJKA
  • SZCZYPTA PIEPRZU
  • 2 ŁYŻECZKI MASŁA – OPCJONALNIE

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Startujemy z ciastem, na początek do garnka wlej mleko, dodaj 3 łyżki masła, następnie doprowadź do roztopienia masła na bardzo małym ogniu, odstaw do całkowitego wystygnięcia.

ŻREM.PL, CHACZAPURI, SEPARATOR

Kiedy mleko z masłem będą już chłodne, pamiętaj nie ciepłe, tylko chłodne, wrzuć rozdrobnione drożdże i pół łyżeczki cukru kryształu. Mieszaj dopóty dopóki drożdże się roztopią.

ŻREM.PL, CHACZAPURI, SEPARATOR

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, 2 łyżki oleju, potem wlej mleko z masłem i wyrabiaj ciasto.

ŻREM.PL, CHACZAPURI, SEPARATOR

Cisto przykryj bawełnianą ściereczką, później odstaw w ciepłe miejsce na około 50 minut.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CHACZAPURI, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części, każdą z nich rozwałkuj, następnie zwiń boki i zmoczonymi wodą palcami złącz końcówki tworząc łódeczki.

Postaraj się, aby dno łódki nie było zbyt grube.

ŻREM.PL, CHACZAPURI, SEPARATOR

Do środka wrzuć pokrojoną na małe kawałki mozzarellę, potem wsyp na nią pokruszony ser biały.

Na szczycie serowej góry umieść jajko albo samo żółtko, czyli jak kto woli.

ŻREM.PL, CHACZAPURI, SEPARATOR

Chaczapuri wyłóż na mocno rozgrzany w piekarniku kamień lub na papier do wypieków, następnie piecz przez około 15 minut.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CHACZAPURI, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Kiedy ciasto się zarumieni, ser roztopi a jajko przypiecze, nasze chaczapuri będzie gotowe.

Możesz posypać je posiekaną natką pietruszki, a także wyłożyć na nie plasterek masła.

ŻREM.PL, CHACZAPURI, SEPARATOR

Ekipa ŻREM poleca, aby w środku chaczapuri było duuużo farszu!

SMACZNEGO!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CHACZAPURI, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

SMARUJ BAKŁAŻANEM

SURÓWKA…ŻE Z MARCHEWKI?


CHACZAPURI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.