CUKINIOWE SPAGHETTI
DŁUGIE I CIENKIE…
Spaghetti z kremowym pesto, pomidorkami koktajlowymi i tartym grana padano, innymi słowy cukiniowe zaskoczenie!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI: 2
SKŁADNIKI
- 4 CUKINIE
- PĘCZEK BAZYLII
- DUŻE AWOKADO
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- 10 POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
- OLIWA Z OLIWEK
- CYTRYNA
- SÓL
- PIEPRZ
- OPCJONALNIE GRANA PADANO DO POSYPANIA
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
To danie nie należy do skomplikowanych, jednak należy uważać, aby go nie przegotować.
Do uzyskania cukiniowego spaghetti używaliśmy magicznego urządzenia firmy Joseph Joseph. Można je kupić w galeriach handlowych lub w sklepach internetowych, jednak cena waha się od 70 zł – 100 zł, na wyprzedaży do upolowania za około 30 zł.
Cukinie umyj, podziel na trzy części, potem umieść w spirali do warzyw i kręć ile wlezie!
Bazylię opłucz, oddziel listki od gałązek, awokado obierz, potnij na mniejsze kawałki, czosnek obierz, później wszystko wrzuć do blendera.
Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, następnie miksuj do otrzymania gładkiej masy.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól, wrzuć spaghetti cukiniowe dosłownie na minutę, odcedź.
Spaghetti wymieszaj z bazyliowym pesto i dwoma łyżkami tartego grana padano.
Pomidorki koktajlowe przetnij na pół, dodaj do spaghetti, następnie wyłóż na talerz, dodatkowo posyp po wierzchu startym serem.
Pamiętaj: nie przegotuj cukini, nie dodawaj zbyt dużo pesto, niestety łatwo jest uzyskać finezyjną ciapkę zamiast pysznego dania. Jeśli lubisz, posyp całość startym na małych oczkach serem grana padano.
POLECAMY DO POŻARCIA
AMORE POMMODORE – NIEZWYCZAJNA POMIDOROWA