OGÓRKI MAŁOSOLNE

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Sezon w pełni, zrobiliśmy zakwas na chleb, na żur, z buraków czerwonych, teraz czas na ogórki małosolne, zatem do dzieła!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 3-4 DNI

PORCJI: 20 SZTUK

SKŁADNIKI

  • 20 OGÓRKÓW
  • 2 GAŁĄZKI KOPRU
  • 7 ZĄBKÓW CZOSNKU
  • 10 CM CHRZANU
  • SÓL I WODA PRZEGOTOWANA ZIMNA

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, OGÓRKI MAŁOSOLNE,
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Przygotuj duże naczynie, w którym będziesz kisić ogórki, gliniane, jeśli takiego nie masz, duży szklany słój też będzie dobry.

ŻREM.PL, OGÓRKI MAŁOSOLNE, SEPARATOR,

Ogórki powinny być świeże i jędrne, najlepiej nie za duże, więc kolejno: umyj je, ułóż w słoju pionowo – na sztorc, ciasno, jeden obok drugiego.

ŻREM.PL, OGÓRKI MAŁOSOLNE, SEPARATOR,

W wolne przestrzenie między ogórkami wsadź opłukany koper, potem obrany czosnek i umyty pokrojony na słupki chrzan.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, OGÓRKI MAŁOSOLNE,
– ŻREM.PL –
ŻREM.PL, OGÓRKI MAŁOSOLNE, SEPARATOR,

Zagotuj 3 litry wody, odlej szklankę, następnie wsyp 3 płaskie łyżki soli i mieszaj, aż sól się rozpuści, wlej resztę wody i zamieszaj.

Pamiętaj, że na 1 litr wody należy rozpuścić 1 płaską łyżkę soli.

ŻREM.PL, OGÓRKI MAŁOSOLNE, SEPARATOR,

Kiedy woda ostygnie, zalej nią wszystko, tak aby było przykryte i nic nie wystawało ponad zwierciadło wody.

ŻREM.PL, OGÓRKI MAŁOSOLNE, SEPARATOR,

Jeśli masz taką możliwość, obciąż ogórki szklanym naczyniem napełnionym wodą, dzięki temu ogórki nie wypłyną na powierzchnię wody.

ŻREM.PL, OGÓRKI MAŁOSOLNE, SEPARATOR,

Odstaw słój z ogórkami na około 3 dni. Co jakiś czas sprawdzaj, czy warzywa nie wypłynęły na wierzch i czy się nie psują.

ŻREM.PL, OGÓRKI MAŁOSOLNE, SEPARATOR,

Ogórki są gotowe kiedy ich kolor zmieni się z intensywnego zielonego na jasno zielony – khaki.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, OGÓRKI MAŁOSOLNE,
– ŻREM.PL –

MAŁOSOLNE ZERO WASTE

Ekipa ŻREM.PL przygotowała z ogórków małosolnych pyszną surówkę, dlatego podzielimy się z wami przepisem:

  • 4 OGÓRKI MALOSOLNE
  • CZERWONA CEBULA
  • 3 ŁYŻECZKI KAPARÓW
  • SÓL
  • PIEPRZ
ŻREM.PL, OGÓRKI MAŁOSOLNE, SEPARATOR, ZERO WASTE

Ogórki i czerwoną cebulę pokrój w małą kostkę, wsyp do miseczki, dorzuć kapary, następnie wymieszaj, dodaj soli i pieprzu do smaku.


Woda spod ogórków jest naturalnym napojem izotonicznym dla sportowców, zawierającym dużo sodu i potasu, więc skurcze mięśni i zakwasy po jego wypiciu ich nie dopadną!

Zalecana jest także dla osób, które chcą schudnąć, a to dlatego, że jest niskokaloryczna i dobrze wpływa na przemianę materii.

Neutralizuje skutki picia wódki, a co więcej oczyszcza organizm z toksyn.



POLECAMY DO POŻARCIA

ZAKWAS Z CZERWONYCH BURAKÓW

ŻREMY MASEŁKO Z ZIOŁEM


OGÓRKI MAŁOSOLNE ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.