CZARNY BANAN
Dzisiaj przyszła nam ochota na coś słodkiego, w koszyku leżały banany, co tu z nimi zrobić?
Nasza przyjaciółka Dorka podsunęła nam przepis na czekoladowego bananowca i to był strzał w dziesiątkę!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 80 MIN
PORCJI:12
SKŁADNIKI
BANAN – OWE CIASTO
- 300 g OBRANYCH BANANÓW
- 200 ml JOGURTU GRECKIEGO
- 250 g MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
- 50 g CZARNEGO KAKAO
- 1 i 1/2 ŁYŻECZKI SODY
- 1/2 ŁYŻECZKI SOLI
- 1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
- 200 g MASŁA
- 200 g CUKRU PUDRU
- 3 JAJKA
POLEWA I OWOCE DO DEKORACJI
- TABLICZKA GORZKIEJ LUB MLECZNEJ CZEKOLADY
- 2 BANANY
- ŁYŻKA MIODU
- 1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
- ŁYŻKA MASŁA
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Zaczynamy od wyjęcia masła, musi być miękkie, aby łatwo połączyło się z cukrem pudrem.
Włącz piekarnik, musi się nagrzać do 180°C. Następnie przygotuj formę, czyli wyłóż ją papierem do wypieków, wymiary naszej prostokątnej foremki to około 24 cm x 12 cm x 10 cm.
Banany wrzuć do miski, dodaj jogurt grecki, po czym miksuj dopóki dopóty nie uzyskasz jednolitej masy.
W osobnej misce wrzuć przesianą mąkę i kakao, przemieszaj, dodaj sól, cynamon oraz sodę, teraz tez przemieszaj, ale delikatnie.
Czas na masło – dodaj do niego cukier puder i ucieraj, kiedy składniki połączą się w jednolitą masę dodaj jajka cały czas mieszając, powinna powstać dość lejąca masa.
Wymieszaną mąkę z kakao, solą,cynamonem i sodą wsyp do utartego masła z cukrem pudrem i jajkami, później dodaj masę bananowo – jogurtową, mieszaj aż ciasto stanie się jednolite, bez grudek. Możesz to zrobić na niskich obrotach mikserem lub robotem kuchennym, wprawdzie można też użyć tradycyjnej rózgi.
Przełóż masę do wyłożonej papierem foremki, delikatnie postukaj foremką o blat, aby ciasto rozłożyło się równomiernie i piecz przez około 55 minut.
Jeśli po włożeniu patyczka ciasto na środku nadal będzie mokre, obniż temperaturę do 140°C i piecz jeszcze 7-10 minut.
Ciasto wyjmij z piekarnika, później odstaw do ostudzenia.
CZARNY BANAN – POLEWA I OWOCE DO DEKORACJI
Teraz czas na polewę i banany, więc pokrusz czekoladę, weź mały garnuszek, wrzuć ją i top na bardzo małym ogniu, tak aby się nie przypaliła.
Banany obierz, pokrój w plastry grubości około 1 cm, na patelni umieść masło, miód i cynamon, podgrzej, zamieszaj, potem wyłóż plasterki bananów. Obracaj i smaż, dopóki nie zrobią się błyszczące i lekko skarmelizowane.
Wierzch ciasta polej roztopioną czekoladą, następnie wyłóż na nim bajecznie pachnące banany…i czekaj, aż wszystko zastygnie.
Teraz już tylko możesz się rzucić na ciasto, zamiast się zachwycać – zażeraj!
Jeśli chcesz przechować ciasto, owiń je szczelnie folią spożywczą.
Możesz schować je do lodówki, zatem na drugi dzień, schłodzone będzie bajecznie smakować ze świeżo zaparzoną kawą.