NAAN
GURU NASZEGO DOMU MÓWI: MAMO ZRÓB MI PLACKI…
Chlebek Naan i chyba więcej nie trzeba pisać. No może, że dobrze smarować go roztopionym masełkiem i posypać pietruszką, czyli tak, jak u nas.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 60 MIN
PORCJI: 10
SKŁADNIKI
- 3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
- PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
- 2 ŁYŻKI OLEJU
- 2 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO
- 3/4 SZKLANKI LETNIEJ WODY
- 15 g ŚWIERZYCH DROŻDŻY
- 1,5 ŁYŻECZKI CUKRU KRYSZTAŁU
- ŁYŻKA MASŁA DO POSMAROWANIA UPIECZONEGO PLACKA
- GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj dwie łyżki jogurtu greckiego oraz pół łyżeczki soli.
Do szklanki z wodą wrzuć drożdże, wsyp 1,5 łyżeczki cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą, odstaw na 5 minut.
Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie lekko kleiste ciasto, odstaw je na bok i przykryj bawełnianą ściereczką.
Gdy ciasto na naan już wyrośnie, podziel je na 12 części, wyciągnij stolnicę lub dużą deskę, wałek i mąkę do podsypywania.
Teraz przygotuj się na atak, dlatego że musisz być wałkującym i smażącym jednocześnie. Naan możesz też upiec w piekarniku, jednak jest to dość ryzykowne, przy ciągłym wkładaniu i wyciąganiu łatwo się poparzyć.
Wałkuj ciasto na bardzo cieniutkie placki, uprzednio składając je i wałkując, aby je napowietrzyć. Kładź na rozgrzanej patelni, dosłownie z małą kropelką oleju, a co więcej przykryj je pokrywką, wtedy bąble będą większe. Obracaj chlebek, aż pojawią się ciemne ciapki.
Pamiętaj, nie podsypuj za dużo mąką, ponieważ staną się zbyt twarde.
W rondelku rozpuść masło do posmarowania, po tym jak przestygnie dorzuć pokrojoną natkę pietruszki. Pędzelkiem posmaruj każdy chlebek z jednej strony i jedz na ciepło!
Polecam świetny jest z kurczakiem Tikka Masala, spróbujcie! Za to u was najlepszy przepis na naan, nie z każdego wychodzi tak smaczny.
No proszę, dziękujemy! i niech inne nasze dania też wyjdą dobrze, czekamy na zdjęcia!