JAJECZNA AWANTURA
JAJECZNA PASTA NIECO INACZEJ…
Pasta z ogórkami gruntowymi, kiełkami kolendry i żółtymi pomidorkami koktajlowymi oraz domowym chlebem z siemieniem lnianym, mianowicie to dziś wjechało na nasz niedzielny, śniadaniowy stół.
Barwa żółta na pomidorkach ma charakter bardzo pozytywny, tak jak żółte słońce i piasek, więc kojarzy nam się z wakacjami i uprawnionym latem. Żółty przywołuje wiele pozytywnych emocji jak radość, śmiech, zabawa, optymizm a także wypoczynek. Może kojarzyć się przez to również z dobrymi wspomnieniami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN
PORCJE: 6
SKŁADNIKI
- 5 JAJEK
- 3 OGÓRKI GRUNTOWE
- 2 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO
- KIEŁKI KOLENDRY
- SÓL
- PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka włóż do garnka z wodą, dodaj szczyptę soli, ugotuj je na twardo, czyli od momentu wrzenia wody trzymaj je jeszcze na ogniu przez około 7 minut, potem odlej wodę, obij jajka o ściany garnka, zalej zimną wodą i odczekaj chwilkę, dzięki temu będzie ci łatwiej je obrać.
Pokrój je w kosteczkę, przełóż do miseczki, następnie dodaj do nich drobno pokrojone obrane ogórki gruntowe, jogurt grecki, sól i pieprz, wymieszaj.
Najlepiej, aby pasta jajeczna nie była zbyt rzadka, dzięki temu będzie się pięknie prezentować na kromkach chleba.
Przepis na chleb żytni znajdziesz też na naszej stronie:
Wyłóż pastę jajeczną na kanapkach, posyp kiełkami kolendry, one nadadzą lekko pikantny smak, natomiast obok połóż pokrojone żółte pomidorki koktajlowe, ich słodycz doskonale komponuje się z pastą.
JAJECZNA Z MIKROZIOŁAMI
Do pasty świetnie pasują mikrozioła azjatyckie – skład: słodki groszek, gorczyca ‘Osaka Red’, kolendra. Podpowiemy wam, że możecie je kupić na przykład w sklepie Carrrefour, koszt około 7 zł.