ZMROŻONA CYTRYNA
Cytryna zwyczajna Citrus limon, karierowiczka XVIII wieku…
…bogata w witaminę C, wspomaga naszą odporność, a co więcej łagodzi infekcje wirusowe i bakteryjne, jest eliksirem dla naszego ciała…zmrożona jest lekiem na całe zło…
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 2 DNI
PORCJI: 50 KIELISZKÓW
SKŁADNIKI
- 10 CYTRYN
- 250g CUKRU
- 100 g MIODU
- 0,5 l SPIRYTUSU
- 0,5 l WODY
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Cytryny sparz, następnie potnij na połówki, wrzuć do dużego słoja, zalej spirytusem, potem zamknij i odstaw na jeden dzień.
Następnego dnia wyciągnij cytryny, a co więcej bądź siłaczem i daj z siebie wszystko – wyciśnij z nich soku ile się da!
Do przegotowanej wody dodaj cukier i miód, mieszaj dopóty dopóki składniki się nie rozpuszczą.
Jeśli z miodem, to tylko miód z pasieki „U ŚLIWY”, a znajdziesz go tutaj: https://www.facebook.com/pasiekausliwy.gasienica
Do wyciśniętego soku z cytryn wymieszanego ze spirytusem dodaj wodę z cukrem i miodem, potem zamieszaj jeszcze raz i odstaw na 24h. Cytrynówka jest już gotowa, jednak najlepsza będzie po 3-4 dniach.
ZMROŻONA…
Cytrynówka od ŻREM.PL uprzyjemni twoje popołudnia w upalne dni lecz także rozgrzeje cię z czarną herbatą w zimowe wieczory. Jednym słowem nie ważne czy saute, czy z dodatkiem smakuje wyśmienicie!
Aby delikatnie urozmaicić naszą cytrynówkę możesz do niej dodać cukru trzcinowego albo na przykład soku z wyciśniętych pomarańczy.
PAMIĘTAJ – PODAWAJ ZAWSZE NA LODZIE!
POLECAMY DO POŻARCIA
SMOOTHIE JOGURTOWE Z NASIONAMI HISZPAŃSKIEJ SZAŁWII