ŻREMY MASEŁKO…Z ZIOŁEM
Tłuszczyku kochany, masełko maślane dlatego tak chętnie na chleb nakładane – z rozmarynem, szałwią lub czosnkiem.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 50 MIN
PORCJE: 3
SKŁADNIKI
- 400 g MASŁA – DWIE KOSTKI
- 2 GAŁĄZKI ROZMARYNU
- 10 LISTKÓW SZAŁWII
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło wyciągnij z lodówki i odstaw na 20 minut, aby zrobiło się miękkie.
Przygotuj trzy głębokie talerze, w pierwszym umieść posiekany drobno rozmaryn, w drugim posiekaną w paseczki szałwię, natomiast w trzecim – czosnek przeciśnięty przez praskę.
Miękkie masło podziel na trzy części, do każdego talerza włóż po jednej z nich następnie wymieszaj widelcem.
Wyłóż masełka na papierze śniadaniowym, potem zwiń w rulon, tak jak sushi a końcówki możesz związać zwykłym sznurkiem.
Podpisz, potem wsadź do zamrażarki na około 30 minut, po tym czasie powinno być już gotowe.
MASŁO PRZYJMIE WSZYSTKO…
Puść wodze fantazji i wzbogać masło o mnóstwo innych składników, na przykład:
- szpinak
- suszone pomidory
- mieloną czerwoną paprykę
- szczypiorek
- smażoną cebulkę
- tarte buraki
- słonecznik
- i wiele, wiele innych… a w szczególności w imię zasady zero waste!
Możesz je również podzielić na mniejsze kawałki i przechować w zamrażarce, potem wykorzystać do grzanek z grilla.
Masło ziołowe wspaniale smakuje na świeżo upieczonym CHLEBIE RAZOWYM, dlatego dla ułatwienia przepis znajdziesz TUTAJ: