A MOŻE ŻUR?
Żur, żurek, jak kto woli, gęsty lub rzadki, z jajkiem lub bez, a zwłaszcza z białą kiełbasą i boczkiem!
Żur smakuje najlepiej, jeśli zakwas zrobicie go sami, a tak niewiele do tego potrzeba…serdecznie zachęcamy.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 55 MIN
PORCJE: 6
SKŁADNIKI
- 500 ml ZAKWASU NA ŻUREK
- 6 MAŁYCH LASEK BIAŁEJ KIEŁBASY
- 400 g BOCZKU WĘDZONEGO
- 100 g SUSZONYCH GRZYBÓW LEŚNYCH
- 2 CEBULE
- 5 ZĄBKÓW CZOSNKU
- 3 LIŚCIE LAUROWE
- 6 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
- 1,5 ŁYŻKI MAJERANKU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zaczynamy od ZAKWASU, jeśli masz chęci, to przepis ma jego przyrządzenie znajdziesz TUTAJ:
Jeśli natomiast nie masz czasu na przygotowanie własnego zakwasu, polecam ten z KOCHANOWA, ich wyroby są rewelacyjne!
ŻUR – ETAP PIERWSZY – CZYLI PRZYGOTOWANIE
Kiełbasę i boczek wrzuć do garnka, w którym będziesz gotować żur, zalej wodą na trzy czwarte wysokości, zagotuj i zostaw na ogniu przez około 20 minut, potem wyciągnij je i pozostaw do ostygnięcia na talerzu.
Suszone grzyby leśne wrzuć do miski, potem zalej wrzątkiem i przykryj talerzykiem, niech się parzą przez około 15 minut.
Przestudzony boczek i kiełbasę pokrój – boczek w kostkę, kiełbasę w talarki, następnie wrzuć na patelnię i podsmaż razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pozostaw na patelni, aż się zarumienią.
ŻUR – ETAP DRUGI – MIANOWICIE WSZYSTKO WRZUCAMY DO GARA!
…ALE W ODPOWIEDNIEJ KOLEJNOŚCI
Z patelni odlej trochę tłuszczu i wrzuć mięso do garnka z wywarem, potem wlej napar grzybowy oraz grzyby, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 20 minut na lekkim ogniu.
Teraz czas na zakwas, wlej go do garnka, lekko przemieszaj, następnie dodaj majeranek – jeszcze 5 minut na ogniu i gotowe!
Żurek możesz serwować z jajkiem ugotowanym na twardo lub z pajdą CHLEBA, jeśli chcesz możesz upiec go sam, przepis znajdziesz TUTAJ:
POLECAMY DO POŻARCIA
KASZA OGŁASZA – JEDZ WĄTRÓBKĘ!