A MOŻE ŻUR?

A MOŻE ŻUR?

Żur, żurek, jak kto woli, gęsty lub rzadki, z jajkiem lub bez, a zwłaszcza z białą kiełbasą i boczkiem!

Żur smakuje najlepiej, jeśli zakwas zrobicie go sami, a tak niewiele do tego potrzeba…serdecznie zachęcamy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 55 MIN

PORCJE: 6

SKŁADNIKI

  • 500 ml ZAKWASU NA ŻUREK
  • 6 MAŁYCH LASEK BIAŁEJ KIEŁBASY
  • 400 g BOCZKU WĘDZONEGO
  • 100 g SUSZONYCH GRZYBÓW LEŚNYCH
  • 2 CEBULE
  • 5 ZĄBKÓW CZOSNKU
  • 3 LIŚCIE LAUROWE
  • 6 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
  • 1,5 ŁYŻKI MAJERANKU

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZAKWAS, ZAKWAS ŻYTNI, ŻUREK, ŻUR, BARSZCZ, BARSZCZ BIAŁY, RAZOWY, WODA, MĄKA, TYP 2000, SŁOIK, HEALTHY FOOD, BREAD, CHLEB, CHLEB RAZOWY, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, FIT
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od ZAKWASU, jeśli masz chęci, to przepis ma jego przyrządzenie znajdziesz TUTAJ:

ZAKWAS NA ŻUREK

Jeśli natomiast nie masz czasu na przygotowanie własnego zakwasu, polecam ten z KOCHANOWA, ich wyroby są rewelacyjne!


ŻUR – ETAP PIERWSZY – CZYLI PRZYGOTOWANIE

Kiełbasę i boczek wrzuć do garnka, w którym będziesz gotować żur, zalej wodą na trzy czwarte wysokości, zagotuj i zostaw na ogniu przez około 20 minut, potem wyciągnij je i pozostaw do ostygnięcia na talerzu.

Suszone grzyby leśne wrzuć do miski, potem zalej wrzątkiem i przykryj talerzykiem, niech się parzą przez około 15 minut.

Przestudzony boczek i kiełbasę pokrój – boczek w kostkę, kiełbasę w talarki, następnie wrzuć na patelnię i podsmaż razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pozostaw na patelni, aż się zarumienią.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZAKWAS, ZAKWAS ŻYTNI, ŻUREK, ŻUR, BARSZCZ, BARSZCZ BIAŁY, RAZOWY, WODA, MĄKA, TYP 2000, SŁOIK, HEALTHY FOOD, BREAD, CHLEB, CHLEB RAZOWY, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, FIT
– ŻREM.PL –

ŻUR – ETAP DRUGI – MIANOWICIE WSZYSTKO WRZUCAMY DO GARA!

…ALE W ODPOWIEDNIEJ KOLEJNOŚCI

Z patelni odlej trochę tłuszczu i wrzuć mięso do garnka z wywarem, potem wlej napar grzybowy oraz grzyby, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 20 minut na lekkim ogniu.

Teraz czas na zakwas, wlej go do garnka, lekko przemieszaj, następnie dodaj majeranek – jeszcze 5 minut na ogniu i gotowe!

Żurek możesz serwować z jajkiem ugotowanym na twardo lub z pajdą CHLEBA, jeśli chcesz możesz upiec go sam, przepis znajdziesz TUTAJ:

CHLEB ŻYTNI


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZAKWAS, ZAKWAS ŻYTNI, ŻUREK, ŻUR, BARSZCZ, BARSZCZ BIAŁY, RAZOWY, WODA, MĄKA, TYP 2000, SŁOIK, HEALTHY FOOD, BREAD, CHLEB, CHLEB RAZOWY, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, FIT
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

ŻREMY MASEŁKO… Z ZIOŁEM

KASZA OGŁASZA – JEDZ WĄTRÓBKĘ!


A MOŻE ŻUR? ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.