ROLLSY Z CUKINI
Grillowane cukiniowe rollsy z serkiem feta zaskoczą twoje podniebienie, a co więcej odmienią przekąski podczas ogrodowego przyjęcia.
Rollsy z cukini to jedna z wielu potraw, które możesz przygotować na grillu, zatem zachęcamy do obejrzenia zakładki GRILL Ż.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJE: 20 SZTUK
SKŁADNIKI
- CUKINIA ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- SER FETA 150 g
- OLIWA Z OLIWEK
Doskonała alternatywa na grill dla wegetarian, chociaż i mięsożercy w nim zasmakują.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Jedna z najprostszych przekąsek uwielbiana przez naszych najbliższych, zatem zniknie z waszego półmiska nim się obejrzycie!
Przygotuj deskę do krojenia, obieraczkę do warzyw oraz wykałaczki, jednak pamiętaj – muszą być drewniane lub bambusowe, bez elementów plastikowych , bowiem mogą się stopić nad ogniem – całe danie poszłoby wtedy do kosza, nie mówiąc już o szorowaniu kratki grillowej!
Zwróć uwagę że cukiniowe rollsy są małe, dlatego mogą spaść z kratki prosto do paleniska. Polecamy zaopatrzyć się w siatkę do grillowania – koszt 16zł – 30zł lub matę teflonową, około 25zł, można je kupić chociażby w sklepach internetowych.
Umytą cukinię obierz tworząc tasiemki cukiniowe, takie jak na zdjęciu powyżej. Postaraj się, aby były wystarczająco długie, ułatwi ci to ich zawijanie. Obieraj warzywo dopóty dopóki pojawią się pestki.
Ser feta pokrój na kosteczki o boku długości około 1,5 cm, następnie owiń każdy kawałek sera cukiniową tasiemką i przekłuj wykałaczką na wylot.
Zanim wyłożysz rollsy na rozgrzanego grilla delikatnie posmaruj je oliwą z oliwek.
Grilluj koreczki przez 10-15 minut, lecz pamiętaj, że należy je obracać, aby z każdej strony były przyrumienione.
W tym samym czasie wrzuć na ruszt pomidorki koktajlowe, które doskonale komponują się z naszą grillowana przekąską.
Jeśli chcesz słodko zaskoczyć swoich gości, polecamy DALGONA COFFEE, znajdziesz ją TUTAJ:
POLECAMY DO POŻARCIA
SURÓWKA…ŻE Z MARCHEWKI? – PYSZNA! I NA OSTRO!
CEŻAR SALAD – SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM