ZAKWAS NA ŻUREK
W obecnych czasach nigdy nie jesteśmy pewni co kupujemy, dlatego też zachęcamy do wyprodukowania własnego zakwasu na żurek.
Zrobienie zakwasu nie jest trudne, niemniej jednak bardzo satysfakcjonujące!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 5 DNI
PORCJE: 1
SKŁADNIKI
- 100 g MĄKI ŻYTNIEJ TYP 2000
- 300 ml PRZEGOTOWANEJ LETNIEJ WODY
- SKÓRKA lub „dupka” KILKUDNIOWEGO CHLEBA RAZOWEGO
- 5 ZĄBKÓW CZOSNKU
- 4 LIŚCIE LAUROWE
- 4 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO
- 10 ZIARENEK CZARNEGO PIEPRZU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na wstępie potrzebujesz słoik, najlepiej litrowy, uprzednio wymyty, a w szczególności wyparzony i osuszony.
Wsyp do niego mąkę, wlej wodę, następnie wymieszaj, wrzuć do słoika skórkę CHLEBA, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz, oraz zgniecione ząbki czosnku, wymieszaj drewniana łyżką.
Przykryj bawełnianą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 5 dni, pamiętaj, że codziennie należy go przemieszać, potem już tylko pozostanie ci ugotowanie żurku!
Ażeby ułatwić szukania przepisu na ŻUREK, wrzucamy go też TUTAJ:
ZAKWAS ZERO WASTE
Jeśli pieczesz CHLEB ŻYTNI, to z pewnością po kilku dniach zostaje już po nim tylko tak zwana „dupka”, w żadnym wypadku jej nie wyrzucaj, ponieważ przyda się do twojego zakwasu na żurek.
Przepis na CHLEB ŻYTNI znajdziesz też TUTAJ:
Powstały zakwas jest świetną bazą do przygotowania zarówno żurku, jak i barszczu białego. Im więcej zakwasu dolejesz, tym gęstszą otrzymasz konsystencję. Najważniejsze jest bowiem to, by wlewać zakwas partiami.
POLECAMY DO POŻARCIA
AMORE POMMODORE – NIEZWYCZAJNA POMIDOROWA