ZAKWAS ŻYTNI

ZAKWAS ŻYTNI

Zakwas każdy chciałby mieć… chlebuś też… no więc do roboty!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 5 DNI

PORCJA: 1

SKŁADNIKI

  • MĄKA RAZOWA ŻYTNIA TYP 2000
  • PRZEGOTOWANA CIEPŁA WODA

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZAKWAS, ZAKWAS ŻYTNI, RAZOWY, WODA, MĄKA, TYP 2000, SŁOIK, HEALTHY FOOD, BREAD, CHLEB, CHLEB RAZOWY, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, FIT
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DZIEŃ 1

Na początek przygotuj słoik, najlepiej o pojemności 1 litr, bowiem przez najbliższe 5 dni będziesz dokarmiać swój zakwas, musi on mieć dużo miejsca.

ŻREM.PL, ZAKWAS, SEPARATOR

Słoik wyparz, następnie osusz.

ŻREM.PL, ZAKWAS, SEPARATOR

Odmierz na wadze na przykład 50g mąki żytniej razowej, po czym odmierz 50 ml przegotowanej ciepłej wody.

Ilość mąki i wody jest dowolna, lecz musi być taka sama.

ŻREM.PL, ZAKWAS, SEPARATOR

Do słoika wsyp mąkę i zalej ją wodą, teraz czas na mieszanie, lecz pamiętaj, nasze babcie zawsze polecały drewniane łyżki, ja przesądna nie jestem, ale mieszam drewnianą!

Słoik przykryj bawełnianą ściereczką i umieść w najcieplejszym miejscu w twoim domu, jednak zwróć uwagę na to, że zakwas nie lubi przeciągów.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZAKWAS, ZAKWAS ŻYTNI, RAZOWY, WODA, MĄKA, TYP 2000, SŁOIK, HEALTHY FOOD, BREAD, CHLEB, CHLEB RAZOWY, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, FIT
– ŻREM.PL –

DZIEŃ 2

Do zakwasu dolej 50 ml przegotowanej ciepłej wody i wsyp 50 g mąki żytniej razowej, następnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odłóż na swoje miejsce.

Jeśli, po upływie 24h zakwas nie zmienił swojego wyglądu, nie martw się, tak ma być.

DZIEŃ 3

Powtórz czynność z dnia drugiego. W słoiku powinny pokazać się pierwsze oznaki życia, czyli bąbelki powietrza, które sugerują, że zaczyn zaczął już pracować, jeśli ich nie widzisz, możliwe, że w pomieszczeniu, w którym trzymasz słoik jest za chłodno, postaraj się znaleźć cieplejsze miejsce dla zakwasu.

DZIEŃ 4

Powtórz czynność z dnia trzeciego.

DZIEŃ 5

Twój zakwas jest gotowy, więc powinien wyglądać tak:


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZAKWAS, ZAKWAS ŻYTNI, RAZOWY, WODA, MĄKA, TYP 2000, SŁOIK, HEALTHY FOOD, BREAD, CHLEB, CHLEB RAZOWY, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, FIT
– ŻREM.PL –

Teraz możesz zabrać się za pieczenie CHLEBA, toteż przepis znajdziesz TUTAJ:

CHLEB ŻYTNI


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZAKWAS, ZAKWAS ŻYTNI, RAZOWY, WODA, MĄKA, TYP 2000, SŁOIK, HEALTHY FOOD, BREAD, CHLEB, CHLEB RAZOWY, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, FIT
– ŻREM.PL –

ZAKWAS ZERO WASTE

Wiadomo, że do upieczenia chleba nie zużyjesz całego zakwasu, możesz każdego następnego dnia go dokarmiać i piec świeży chleb na bieżąco, lub schować go do lodówki, jednak co najmniej raz w tygodniu zakwas musi być dokarmiony.



POLECAMY DO POŻARCIA

ZAKWAS Z CZERWONYCH BURAKÓW

KASZA OGŁASZA: JEDZ WĄTRÓBKĘ!


ZAKWAS ŻYTNI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



9 thoughts on “ZAKWAS ŻYTNI”

  • Czy kiedy zakwas wkładam do lodówki, mam go codziennie przemieszać? Jak długo zakwas może pozostać w lodówce niedokarmiony?

    • Panie Krzysztofie, dokarmiamy zawsze w ten sam sposób, tzn. dodajemy tyle samo mąki co i wody. Ilość zależna jest od tego, czy potrzebujemy go więcej i szybciej, czy np. upieczony chleb starczy na 4-5 dni, wtedy dodajemy 3 łyżki wody i 3 łyżki mąki, każdego dnia. po dodaniu wody i mąki mieszamy zakwas, następnie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe, suche miejsce. Jeśli natomiast nie chcemy mieć zakwasu za wiele, dokarmiamy go, następnie wsadzamy do lodówki na nie więcej niż 7 dni.
      Pozdrawiamy!
      Ekipa ŻREM.PL

  • Dzień dobry,
    1. 1:1
    2. Najmniej 50g
    3.Przed schowaniem do lodówki proszę dokarmić, przykryć ściereczką i schować do lodówki. Wyciągnąć, dokarmić i zostawić na 5-6h w cieple. Dokarmiać tyle, ile się chce byle 1:1 🙂
    Serdecznie pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.