AWOKADO I ONA…TUŃCZYKOWA
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN
PORCJE:4
SKŁADNIKI
- 2 AWOKADO
- PASTA Z TUŃCZYKA, JEŚLI ZOSTAŁA CI Z POPRZEDNIEGO DNIA – ZERO WASTE
SKŁADNIKI NA PASTĘ Z TUŃCZYKA, JEŻELI JESZCZE JEJ NIE MASZ
- 2 PUSZKI (OKOŁO 350 g) TUŃCZYKA W KAWAŁKACH W SOSIE WŁASNYM
- 1 CZERWONA CEBULA
- 3 DUŻE ŁYŻKI MAJONEZU
- SÓL I PIEPRZ
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA PASTY Z TUŃCZYKA DO NASZEGO AWOKADO
Czerwoną cebulę obierz, następnie pokrój w malutką kosteczkę.
Tuńczyka przepłucz wodą, potem mocno odsącz, włóż do miseczki i dodaj cebulę oraz 3 łyżki majonezu, tutaj polecamy majonez kielecki, kolejno dodaj sól i pieprz do smaku, dokładniej wymieszaj.
Pasta musi mieć konsystencję zwartą, dlatego też uważaj z ilością majonezu.
Z AWOKADO…
Przygotuj dwa owoce, najpierw umyj je pod bieżącą wodą, następnie przekrój wzdłuż na pół i usuń pestkę.
WSKAZÓWKA OD Ż
W sklepie zwróć uwagę na to jak wygląda awokado, jeśli jego skórka jest zielona i błyszcząca ( odmiana fuerte ) a po dotknięciu awokado wydaje się być miękkie, to znaczy, że jest idealne do wzięcia, natomiast, gdy jest twarde, a nam nie zależy na zjedzeniu go dzisiaj, kupujemy je i odkładamy w koszyku na blacie razem z innymi owocami, następnie pozostawiamy na kilka dni aż zmięknie.
Nie kupuj miękkiego owocu, ponieważ może być przejrzałe lub zepsute.
Na koniec w zagłębieniu po pestce umieść pastę z tuńczyka i voilà !
Awokado z pastą z tuńczyka możesz zapakować do szklanego boxa i zabrać ze sobą do pracy, pamiętaj jednak o skropieniu go sokiem z cytryny, nie straci wtedy swojego pięknego zielonego koloru.
PASTA Z TUŃCZYKA I ZERO WASTE
Jeśli po zjedzeniu pysznego awokado zostanie ci jeszcze pasta , możesz ją wykorzystać do kanapek, które zabierzesz ze sobą na spacer lub do pracy następnego dnia.
PRZEPIS NA KANAPKI Z PASTĄ Z TUŃCZYKA