ZIELONE PESTO Z DROŻDZOWYM
ZIELONE, BOWIEM JUŻ NIE MOŻEMY SIĘ DOCZEKAĆ ZIELONYCH LIŚCI I PĄCZKÓW NA DRZEWACH, ZIELONE, BO TO KOLOR NADZIEI… NA LEPSZE.
Jednak lepszego niż nasze drożdżowe z pesto nie znajdziecie nigdzie, to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Na śniadanie, do zupy i jako przekąska, zatem nie macie wyjścia, biegnijcie do sklepu po zielone!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 120 MIN
PORCJI: 8
SKŁADNIKI
CIASTO
- 450 g MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
- 50 g MASŁA
- 30 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- 300 ml MLEKA
- ŻÓŁTKO
- ŁYŻECZKA CUKRU KRYSZTAŁU
- 1,5 ŁYŻECZKI SOLI
- MĄKA DO PODSYPANIA
PESTO
- PĘCZEK ŚWIEŻEJ BAZYLII
- PÓŁ PĘCZKA ŚWIEŻEJ NATKI PIETRUSZKI
- 50 g ORZECHÓW MACADAMIA
- 70 g PARMEZANU LUB TARTEGO SERA ŻÓŁTEGO DŁUGODOJRZEWAJĄCEGO
- 125 ml OLIWY Z OLIWEK
- PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
- ŁYŻKA CZARNEGO LUB BIAŁEGO SEZAMU DO POSYPANIA – OPCJONALNIE
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ETAP 1
W rondelku rozpuść masło, potem wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Do szklanki z letnim mlekiem wrzuć drożdże, wsyp łyżeczkę cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
Przygotuj dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj dwie łyżeczki soli, wlej wystudzone masło i żółtko.
Do miski wlej zawartość szklanki i wszystko razem wymieszaj, aż składniki się połączą, a co więcej – powstanie lekkie ciasto. Dno miski oprósz mąką, potem przełóż ciasto, a teraz jeszcze raz oprósz je mąką, odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 30 minut.
Ciasto pięknie wyrosło, teraz czas na przygotowanie pesto, zatem do kielicha blendera nałóż wszystkie potrzebne składniki. Umytą pod bieżącą, zimną wodą natkę pietruszki, następnie bazylię, oliwę z oliwek, orzechy macadamia, starty parmezan oraz sól. Blenduj dopóki dopóty nie powstanie jednolita masa.
ETAP 2
Wyciągnij stolnicę, wałek i mąkę do podsypywania. Ciasto rozwałkuj tak, aby uzyskać prostokąt, grubości około 0,5 cm. Posmaruj go pesto, zroluj wzdłuż krótszego boku, potem przetnij wzdłuż na pół.
Obróć rozcięciem do góry i zapleć w warkocz, później ułóż w brytfance wyłożonej papierem do wypieków, posyp czarnym sezamem. Odstaw na bok przykryty bawełnianą ściereczką na kolejne 30 minut, następnie wyrośnięte ciasto wsadź do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 35 minut.
Drożdżowe z pesto świetnie się je ze ŻREMOWYM sosem czosnkowym, zatem jeśli chcesz zaglądnij tutaj i go przygotuj.
SMACZNEGO ŻYCZY EKIPA ŻREM!