DŻEM DYNIOWY
CO MÓWI DŻEM NA DZIEŃ DOBRY? DŻEM DOBRY!
Dżem dyniowy, bardzo delikatny i słodki, zatem serdecznie zachęcamy do jego przygotowania. Polecamy małe słoiki, bowiem z doświadczenia wiemy, że nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść zawartość olbrzymiego słoika na raz. Dzięki małym słoikom nie marnujemy naszych przetworów i staramy się żyć w imię zasady zero waste.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 60 MIN
PORCJE: 6 MAŁYCH SŁOIKÓW
SKŁADNIKI
- DYNIA ŚREDNIEJ WIELKOŚCI (OKOŁO 500g)
- 170 g CUKRU
- 2 POMARAŃCZE
- OPCJONALNIE PO SZCZYPCIE: KARDAMONU, CYNAMONU, IMBIRU I GOŹDZIKÓW
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj słoiki do których będziesz przekładać dżem. Musisz je umyć i wyparzyć, następnie dokładnie wytrzeć do sucha.
Dynię przekrój na pół, potem za pomocą łyżki wydrąż jej miąższ. Możesz też pociąć dynię na paski, później wyciąć z każdego miąższ. Obie opcje są dość trudne do wykonania.
Miąższ przełóż na dużą patelnię, wlej 1/3 szklanki wody, następnie zasyp cukrem i gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Miseczki i talerzyk, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
Umyj pomarańcze, zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, potem wyciśnij z obu sok.
Sok i skórkę z pomarańczy dodaj do gotującej się dyni, zamieszaj, pozostaw na ogniu. Lubisz przyprawy orientalne? Podczas gotowania możesz dodać cynamon, kardamon, imbir czy też goździki.
Im więcej płynu odparuje, tym gęstszy dżem powstanie, jednak pamiętaj, że z każdą chwilą dżem będzie stawać się gęstszy, a co więcej częściej będzie go trzeba mieszać. Uważaj, ponieważ na samym końcu można się łatwo poparzyć dżemem pyrkającym na patelni.
Jest gotowy wtedy, kiedy jego konsystencja przypomina papkę, zatem to ty możesz zadecydować, czy wolisz rzadszy, czy też gęstszy. Jeśli wolisz, aby był bardziej zwarty wydłuż czas gotowania. Po przełożeniu dżemu do słoików zakręć je szczelnie i odwróć do góry nogami. Odstaw w tej pozycji, aż ostygną. Jeżeli chcesz, możesz je też pasteryzować.
Pożeraj na śniadanie ze świeżutkim pieczywem lub dodaj go do drożdżowego ciasta. Bardzo dobrze komponuje się też z serami, mięsem i potrawami wytrawnymi.