LEMON CURD
LEMON CURD POJAWIŁ SIĘ W NASZEJ KUCHNI DOŚĆ NIESPODZEWANIE, BOWIEM W OSTATNIEJ CHWILI DOWIEDZIELIŚMY SIĘ, ŻE MOŻE BYĆ SKŁADNIKIEM PYSZNEGO INDYJSKIEGO NAPOJU.
Nie pozostało nam nic innego, jak przygotować cytrynowy krem, jednak nie było to takie proste. Wystartowaliśmy dość ambitnie, dostaliśmy wskazówkę, że należy go zrobić na parze, zatem urządzenie do gotowania na parze poszło w ruch. Po 15 minutach mieszania okazało się, że krem się nie ścina, ponieważ temperatura była za niska. Wystarczyła krótka chwila na patelni i krem był gotowy. Należało go cały czas mieszać i uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJE: 1
SKŁADNIKI
- 3 JAJKA
- 1 ŻÓŁTKO
- 200 g CUKRU
- 100 g MASŁA
- 2 CYTRYNY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą cytryny, następnie zetrzyj skórkę, potem wyciśnij sok.
Rozmąć jajka z cukrem, później przelej na teflonową patelnię.
Postaw na małym ogniu, po chwili dodaj masło, skórkę cytrynową i sok z cytryn, następnie mieszaj, mieszaj i mieszaj.
Miseczki i talerzyk, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
Po upływie 10-15 minut krem powinien zacząć gęstnieć, a co więcej uzyskać konsystencję budyniu.
Ciepły krem przełóż do słoiczków i szczelnie zamknij, poczekaj aż ostygnie i schowaj do lodówki, bowiem w ten sposób możesz go przechowywać nawet ponad tydzień.
Lemon curd możesz wykorzystać do smoothie, ciasta drożdżowego, a także do cytrynowej tarty. Jest również fajnym dodatkiem do mas tortowych lub jako dodatek na przykład do korzennych ciasteczek.
LEMON CURD I ŻREMOWA ZAGADKA
Teraz możemy wam wyjawić sekret do jakiego napoju go potrzebowaliśmy…to mango lassi. Pyszny jogurtowy napój o indyjskich korzeniach, podawany o każdej porze dnia i nocy, którego jednym ze składników może być lemon curd. Jeśli chcecie przygotować go, tak jak my, przepis znajdziesz tutaj: