INDYK W CZEREŚNIACH
WTOREK, GODZINA 11:00, WCHODZIMY DO SKLEPU
EKIPA ŻREM: DZIEŃ DOBRY, CZY JEST MIĘSO Z INDYKA?
PANI SKLEPOWA: INDYK, O TEJ PORZE? PSZE PANI PO INDYKA, TO TRZEBA Z RANA!
ŚRODA, GODZINA 9:00
MY: DZIEŃ DOBRY, CZY JEST MIĘSO Z INDYKA?
PANI SKLEPOWA: INDYK? O TEJ PORZE? TYLKO PODUDZIE ZOSTAŁO…
EKIPA ŻREM: TO ŚWIETNIE SIĘ SKŁADA! WŁAŚNIE TEGO POTRZEBUJEMY!
Nigdy nie podejrzewaliśmy, że zakup mięsa z indyka, to takie wyzwanie, lecz było warto! Ponieważ nie lubimy suchego mięsa, podudzie, to własnie to, czego szukaliśmy. Potem poszło już gładko albowiem sezon na czereśnie w pełni! Zatem do dzieła!
Do wykonania tego dania potrzebny ci będzie chutney czereśniowy, więc polecamy zrobić go wcześniej. Nie zajmie ci to więcej niż 35 minut. Możesz spokojnie przełożyć go słoików i przechowywać w lodówce lub po przełożeniu do słoików odwrócić je do góry nogami i pozostawić do ostygnięcia, tak przygotowany chutney możesz śmiało przechowywać dłużej, a co więcej nie koniecznie w lodówce.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN (BEZ CZASU MARYNOWANIA – 1h)
CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
UDZIEC Z INDYKA
- 800 g UDŹCA Z INDYKA
- 2 CZERWONE CEBULE
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- 2 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO
- PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- 2 SZCZYPTY MIELONEGO CHILLI
- 3 SZCZYPTY GRUBO MIELONEGO PIEPRZU
- ŁYŻKA MASŁA
DODATKI
- 500 g MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
- 2 GAŁĄZKI ŚWIEŻEGO KOPERKU
- ŁYŻKA MASŁA
- CHUTNEY CZEREŚNIOWY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Udziec z indyka opłucz pd bieżącą, zimną wodą, następnie usuń błony, chrząstki itp. Wytnij z niego cztery większe kawałki, jeśli będzie to niemożliwe, małe też będą ok.
Obrane cebule pokrój w kostkę, potem obierz ząbki czosnku.
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, czerwoną mieloną paprykę, paprykę chilli, pieprz, pokrojone cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, później dokładnie wymieszaj składniki.
Powstałą marynatą pokryj wszystkie kawałki indyka, przykryj folią spożywczą, następnie wsadź do lodówki na około godzinę.
Przygotuj naczynie żaroodporne, na dnie rozsmaruj masło, potem ułóż kawałki indyka, przykryj pokrywką i wsadź do nagrzanego do 230°C piekarnika na około 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 200°C na około 20-25 minut.
Dzięki pieczeniu w naczyniu żaroodpornym z przykrywką twój indyk będzie soczysty i miękki, zatem czego możemy chcieć więcej?
W międzyczasie umyj i oczyść ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka, posól, włóż gałązki świeżego koperku, później zalej wrzątkiem i gotuj przez około 20 minut. Po ugotowaniu odcedź, potem dodaj masło.
Przygotowany wcześniej chutney z czereśni przełóż do małego rondelka, podgrzej delikatnie, potrzebujesz mniej więcej po dwie łyżki na porcję, później wyłóż go na indyka lub podaj w sosjerce.
INDYK W CZEREŚNIACH…JAK PODAĆ?
Polecamy duże, płytkie talerze, kawałki indyka polane czereśniowym chutneyem, natomiast na boku młode ziemniaczki okraszone świeżym koperkiem. Jeśli ci się uda, postaraj się podać wszystko na ciepło…mmm…pycha!