CHUTNEY CZEREŚNIOWY

CHUTNEY CZEREŚNIOWY

CZEREŚNIOWY CZAS JUŻ PRAWIE ZA NAMI, JEDNAK NIEKTÓRZY SZCZĘŚLIWCY POSIADAJĄCY DRZEWA CZEREŚNIOWE W SWOICH OGRODACH CIĄGLE SZUKAJĄ CORAZ TO CIEKAWSZYCH PRZETWORÓW DO ZROBIENIA.

Proponujemy chutney, który świetnie komponuje się z potrawami z drobiu, a także twardymi serami długo dojrzewającymi oraz śmietankowymi serami pleśniowymi.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN

PORCJI:1


ŻREM.PL, CHUTNEY CZEREŚNIOWY, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI,, FOTOGRAFIA KULINARNA,, KUCHNIA INDYJSKA, DŻEM.
– ŻREM.PL –

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg CZEREŚNI
  • 5 SZALOTEK
  • PÓŁ SZKLANKI ORZECHÓW WŁOSKICH
  • 1/4 SZKLANKI OCTU WINNEGO
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU KRYSZTAŁU
  • 1/2 ŁYŻECZKI KUMINU
  • 1/2 ŁYŻECZKI KARDAMONU
  • 3 ŁYŻKI WIŚNIÓWKI
  • LIMONKA
  • SZCZYPTA TŁUCZONEGO CZARNEGO PIEPRZU I SOLI

ŻREM.PL, CHUTNEY CZEREŚNIOWY, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI,, FOTOGRAFIA KULINARNA,, KUCHNIA INDYJSKA, DŻEM.
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Czereśnie opłucz pod bieżącą wodą, potem wydryluj.

ŻREM.PL, CHUTNEY CZEREŚNIOWY

Na lekko rozgrzaną patelnię wsyp kumin, kardamon i pieprz, następnie wrzuć czereśnie i pokrojoną w krążki szalotkę.

ŻREM.PL, CHUTNEY CZEREŚNIOWY

Wlej ocet winny, potem zasyp wszystko cukrem i przemieszaj, smaż przez około 10 minut na średnim ogniu, pilnuj aby się nie przypaliło.

ŻREM.PL, CHUTNEY CZEREŚNIOWY

Dodaj wiśniówkę, później wrzuć orzechy włoskie i pozostaw na ogniu przez kolejne 5 minut.

ŻREM.PL, CHUTNEY CZEREŚNIOWY

Na samym końcu lekko posól, następnie polej sokiem z połowy limonki.

ŻREM.PL, CHUTNEY CZEREŚNIOWY

Trzymaj na ogniu dopóki uzyskasz dość kleistą, lecz lejącą konsystencję sosu.


ŻREM.PL, CHUTNEY CZEREŚNIOWY, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI,, FOTOGRAFIA KULINARNA,, KUCHNIA INDYJSKA, DŻEM.
– ŻREM.PL –

Jeśli znudziły ci się potrawki z kurczaka, upiecz pierś z indyka, następnie polej ją czereśniowym chutneyem i podaj z młodymi ziemniakami.

Przepis na indyka w czereśniach znajdziesz w kolejnym poście, więc nie wahaj się i przeczytaj już teraz tutaj:

INDYK W CZEREŚNIACH


ŻREM.PL, CHUTNEY CZEREŚNIOWY, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI,, FOTOGRAFIA KULINARNA,, KUCHNIA INDYJSKA, DŻEM.
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, CHUTNEY CZEREŚNIOWY

Chutney możesz przechowywać w szklanym słoiczku w lodówce, lub zawekować, więc będziesz mógł po niego sięgnąć, kiedy tylko zapragniesz.

Możesz polać nim grillowaną lub pierś z kurczaka lub indyka i zapakować do swojego lunch boxa, potem rozkoszować się słodkim smakiem w trakcie przerwy obiadowej w pracy.


To nie pierwszy chutney, trzy zrobiliśmy już jakiś czas temu, a mianowicie jeden z mango, drugi z rabarbarem, a trzeci z morelami… równie pyszne, przepisy na nie znajdziecie tutaj:

CHUTNEY Z MANGO

RABARBAR I ŚLIWKI

MORELOWY CHUTNEY


Jeśli nie jesteś fanem połączenia mięsa z chutneyem polecamy indyka na ostro w cytrynowym sosie, przepis możesz przeglądnąć tutaj:

PIECZONA PIERŚ INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM



POLECAMY DO POŻARCIA

FALAFEL

ZIELONA SZAKSZUKA


CHUTNEY CZEREŚNIOWY ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.