CHUTNEY CZEREŚNIOWY
CZEREŚNIOWY CZAS JUŻ PRAWIE ZA NAMI, JEDNAK NIEKTÓRZY SZCZĘŚLIWCY POSIADAJĄCY DRZEWA CZEREŚNIOWE W SWOICH OGRODACH CIĄGLE SZUKAJĄ CORAZ TO CIEKAWSZYCH PRZETWORÓW DO ZROBIENIA.
Proponujemy chutney, który świetnie komponuje się z potrawami z drobiu, a także twardymi serami długo dojrzewającymi oraz śmietankowymi serami pleśniowymi.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN
PORCJI:1
SKŁADNIKI
- 0,5 kg CZEREŚNI
- 5 SZALOTEK
- PÓŁ SZKLANKI ORZECHÓW WŁOSKICH
- 1/4 SZKLANKI OCTU WINNEGO
- 3/4 SZKLANKI CUKRU KRYSZTAŁU
- 1/2 ŁYŻECZKI KUMINU
- 1/2 ŁYŻECZKI KARDAMONU
- 3 ŁYŻKI WIŚNIÓWKI
- LIMONKA
- SZCZYPTA TŁUCZONEGO CZARNEGO PIEPRZU I SOLI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czereśnie opłucz pod bieżącą wodą, potem wydryluj.
Na lekko rozgrzaną patelnię wsyp kumin, kardamon i pieprz, następnie wrzuć czereśnie i pokrojoną w krążki szalotkę.
Wlej ocet winny, potem zasyp wszystko cukrem i przemieszaj, smaż przez około 10 minut na średnim ogniu, pilnuj aby się nie przypaliło.
Dodaj wiśniówkę, później wrzuć orzechy włoskie i pozostaw na ogniu przez kolejne 5 minut.
Na samym końcu lekko posól, następnie polej sokiem z połowy limonki.
Trzymaj na ogniu dopóki uzyskasz dość kleistą, lecz lejącą konsystencję sosu.
Jeśli znudziły ci się potrawki z kurczaka, upiecz pierś z indyka, następnie polej ją czereśniowym chutneyem i podaj z młodymi ziemniakami.
Przepis na indyka w czereśniach znajdziesz w kolejnym poście, więc nie wahaj się i przeczytaj już teraz tutaj:
Chutney możesz przechowywać w szklanym słoiczku w lodówce, lub zawekować, więc będziesz mógł po niego sięgnąć, kiedy tylko zapragniesz.
Możesz polać nim grillowaną lub pierś z kurczaka lub indyka i zapakować do swojego lunch boxa, potem rozkoszować się słodkim smakiem w trakcie przerwy obiadowej w pracy.
To nie pierwszy chutney, trzy zrobiliśmy już jakiś czas temu, a mianowicie jeden z mango, drugi z rabarbarem, a trzeci z morelami… równie pyszne, przepisy na nie znajdziecie tutaj:
Jeśli nie jesteś fanem połączenia mięsa z chutneyem polecamy indyka na ostro w cytrynowym sosie, przepis możesz przeglądnąć tutaj:
PIECZONA PIERŚ INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM