CZERWONE SPAGHETTI HOT
CZERWONE, BOWIEM PEŁNE POMIDORÓW I PAPRYKI. UWIELBIANE PRZEZ NASZĄ FAMILIĘ MIĘSO Z CZERWONYM SOSEM, DŁUGIMI NITKAMI, A TAKŻE TONAMI GRANA PADANO.
Szybkie i tanie danie, uniwersalne, ponieważ lubi je każdy duży i mały żarłok.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 0,5 kg MIĘSA WIEPRZOWEGO MIELONEGO
- PACZKA MAKARONU SPAGHETTI (400 g)
- 4 POMIDORY
- 8 POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
- SZKLANKA PASSATY POMIDOROWEJ
- DUŻA CZERWONA PAPRYKA LUB 4 PAPRYCZKI MINI
- ŁYŻECZKA MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- PÓŁ ŁYŻECZKI PASTY CHILLI
- GARŚĆ ŚWIEŻEJ BAZYLII LUB ŁYŻECZKĘ SUSZONEJ
- 2 CEBULE
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- SÓL I PIEPRZ
- OLIWA Z OLIWEK
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Nalej wodę do garnka, posól, dodaj łyżkę oliwy, wrzuć makaron spaghetti, później gotuj dotąd, aż będzie al dente, przegotowany makaron to zabójstwo dla całej potrawy.
Pomidory i paprykę dokładnie umyj po bieżącą wodą, pokrój w kostkę, następnie obierz cebulę i czosnek, potem posiekaj.
Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, później dorzuć mięso mielone i duś je na bardzo małym ogniu przez około 3 minuty.
Dodaj pokrojone pomidory i paprykę, wsyp mieloną czerwoną paprykę i pastę chilli, przemieszaj, potem wlej passatę pomidorową. Jeśli nie masz świeżej bazylii, wrzuć dodaj teraz suszoną, jeśli natomiast masz świeżą, wsyp ją pod koniec smażenia.
Duś na małym ogniu przez około 10 minut.
Kiedy warzywa będą lekko podsmażone, wrzuć posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem, jeśli będzie za mało pikantne, dodaj odrobinę pasty chilli.
Zetrzyj kawałek grana padano, następnie wiórki przesyp do miseczki.
Wyłóż na talerz makaron, na nim mięso z sosem, natomiast obok postaw miseczkę z serem.
Czerwone spaghetti świetnie nadaje się do odgrzewania, ponieważ przeważnie gotujemy za dużo makaronu, nawet już wymieszane odkładamy do słoika, kiedy nasz dorastający żarłok łapie głód, jesteśmy uratowani, 5 minut i gotowe!