WYPASIONE TOSTY
DOMOWE TOSTY Z SEREM JADŁ JUŻ KAŻDY, KAŻDY JE TEŻ LUBI, ALE MOŻE TAK COŚ NA WYPASIE BY SIĘ ZJADŁO?
Przepis na tosty z jajkiem i czym tylko zapragniesz, mianowicie my mieliśmy pieczarki, boczek i pomidorki koktajlowe. Wypasione tosty to także super alternatywa do wykorzystania tego, co w małych ilościach pozostało ci w lodówce. Przecież wszyscy dobrze wiemy, że życie w imię zasady zero waste jest bardzo mądre, a co więcej, to duża oszczędność.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJE: 9
SKŁADNIKI
TOSTY NUMER JEDEN
- 3 KROMKI CHLEBA TOSTOWEGO
- 6 MINI PIECZAREK LUB TRZY DUŻE
- NATKA PIETRUSZKI
- PÓŁ CEBULI
- CZARNY PIEPRZ
- SÓL
TOSTY NUMER DWA
- 3 KROMKI CHLEBA TOSTOWEGO
- 3 PLASTRY BOCZKU GOTOWANEGO
- ZIELONA CEBULKA
- CZARNY PIEPRZ
- SÓL
TOSTY NUMER TRZY
- 3 KROMKI CHLEBA TOSTOWEGO
- 9 POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
- PÓŁ CEBULI
- ZIELONA CEBULKA
ZALEWA
- 6 JAJEK
- SÓL
- PIEPRZ
- OLIWA Z OLIWEK DO POSMAROWANIA FOREMKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pieczarki i pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki, następnie posiekaj cebulę, natkę pietruszki i zieloną cebulkę, boczek pokrój w kostkę.
Boczek i pieczarki możesz podsmażyć na patelni, pamiętaj tylko, aby je odsączyć z tłuszczu przed przełożeniem do tostów.
Potrzebujesz brytfankę do muffinek, wysmaruj ją oliwą z oliwek, aby tosty nie przywarły, a tym samym łatwo się je po zapieczeniu wyciągało.
Każdy tost umieść w jednym zagłębieniu, następnie zacznij je faszerować przygotowanymi wcześniej składnikami. Nałóż składników na tyle, aby nie wystawały poza chleb tostowy.
W miseczce rozbij jajka, dodaj szczyptę soli i pieprzu, rozmąć je, następnie zalej każdy muffinkowy po sam wierzch.
Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i trzymaj około 7-10 minut, będą gotowe, kiedy zauważysz, że jajka są ścięte. Najlepsze są na ciepło, jednak wystudzone są równie dobre. Pamiętaj, że zawsze możesz posmarować je odrobina masła z wierzchu, później włożyć do rozgrzanego piekarnika na 2-3 minuty
Wypasione tosty możesz schować do pudełka i zabrać ze sobą na wycieczkę, spacer, również do pracy na lunch.
Do tostów świetnie pasuje dip musztardowy, jeśli chcesz wiedzieć, co do niego potrzebujesz, znajdziesz wszystko w przepisie na BOLO DO ŻET: