WYPASIONE TOSTY

WYPASIONE TOSTY

DOMOWE TOSTY Z SEREM JADŁ JUŻ KAŻDY, KAŻDY JE TEŻ LUBI, ALE MOŻE TAK COŚ NA WYPASIE BY SIĘ ZJADŁO?

Przepis na tosty z jajkiem i czym tylko zapragniesz, mianowicie my mieliśmy pieczarki, boczek i pomidorki koktajlowe. Wypasione tosty to także super alternatywa do wykorzystania tego, co w małych ilościach pozostało ci w lodówce. Przecież wszyscy dobrze wiemy, że życie w imię zasady zero waste jest bardzo mądre, a co więcej, to duża oszczędność.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN

PORCJE: 9

SKŁADNIKI

TOSTY NUMER JEDEN

  • 3 KROMKI CHLEBA TOSTOWEGO
  • 6 MINI PIECZAREK LUB TRZY DUŻE
  • NATKA PIETRUSZKI
  • PÓŁ CEBULI
  • CZARNY PIEPRZ
  • SÓL

TOSTY NUMER DWA

  • 3 KROMKI CHLEBA TOSTOWEGO
  • 3 PLASTRY BOCZKU GOTOWANEGO
  • ZIELONA CEBULKA
  • CZARNY PIEPRZ
  • SÓL

TOSTY NUMER TRZY

  • 3 KROMKI CHLEBA TOSTOWEGO
  • 9 POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
  • PÓŁ CEBULI
  • ZIELONA CEBULKA

ZALEWA

  • 6 JAJEK
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • OLIWA Z OLIWEK DO POSMAROWANIA FOREMKI

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, WYPASIONE TOSTY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pieczarki i pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki, następnie posiekaj cebulę, natkę pietruszki i zieloną cebulkę, boczek pokrój w kostkę.

Boczek i pieczarki możesz podsmażyć na patelni, pamiętaj tylko, aby je odsączyć z tłuszczu przed przełożeniem do tostów.

Potrzebujesz brytfankę do muffinek, wysmaruj ją oliwą z oliwek, aby tosty nie przywarły, a tym samym łatwo się je po zapieczeniu wyciągało.

ŻREM.PL, SCHABOWY

Każdy tost umieść w jednym zagłębieniu, następnie zacznij je faszerować przygotowanymi wcześniej składnikami. Nałóż składników na tyle, aby nie wystawały poza chleb tostowy.

ŻREM.PL, SCHABOWY

W miseczce rozbij jajka, dodaj szczyptę soli i pieprzu, rozmąć je, następnie zalej każdy muffinkowy po sam wierzch.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, WYPASIONE TOSTY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i trzymaj około 7-10 minut, będą gotowe, kiedy zauważysz, że jajka są ścięte. Najlepsze są na ciepło, jednak wystudzone są równie dobre. Pamiętaj, że zawsze możesz posmarować je odrobina masła z wierzchu, później włożyć do rozgrzanego piekarnika na 2-3 minuty

ŻREM.PL, SCHABOWY

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, WYPASIONE TOSTY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Wypasione tosty możesz schować do pudełka i zabrać ze sobą na wycieczkę, spacer, również do pracy na lunch.


Do tostów świetnie pasuje dip musztardowy, jeśli chcesz wiedzieć, co do niego potrzebujesz, znajdziesz wszystko w przepisie na BOLO DO ŻET:

DIP MUSZTARDOWY



POLECAMY DO POŻARCIA

HUMMUSOWA BAZA

OLIWKOWA BUCHTA

WYPASIONE TOSTY ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.