SPRING ROLLS
KEEP ROLLING, CZYLI WALCUJ ŚWIEŻUTKIE WIOSENNE KROKIETY!
Nie da się ukryć, że coraz częściej sięgamy po zdrową żywność, która nie ocieka tłuszczem, a przy tym po jej zjedzeniu nasz żołądek czuje się nadal komfortowo. Niestety w obecnych czasach warzywa są bardzo drogie, co zdecydowanie ogranicza nas w konsumpcji tego co „dobre”. Spring rolls, to kolorowa alternatywa dla tradycyjnych sajgonek. Jeśli planujecie wieczór z przyjaciółmi, to również świetny pomysł, aby przyrządzić je razem… a potem pożreć!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN
PORCJI:20
SKŁADNIKI
SPRING ROLLS
- 2 OPAKOWANIA PAPIERU RYŻOWEGO
- OPAKOWANIE MAKARONU SOJOWEGO NITKI
- MARCHEWKA
- 3 OGÓRKI (GRUNTOWE LUB 1 SZKLARNIOWY)
- ŻÓŁTA PAPRYKA
- ZIELONA PAPRYKA
- CZERWONA PAPRYKA
- 15 CZARNYCH OLIWEK
- LIŚCIE CYKORII
- ZIELONA CEBULKA
- BAZYLIA
- KIEŁKI – DOWOLNE, U NAS BYŁY KIEŁKI BURAKA, KOLENDRY, BROKUŁA
- 1/4 CZERWONEJ KAPUSTY
- ZIARENKA BIAŁEGO I CZARNEGO SEZAMU
SOSY
Jeśli chcesz mieć coś ekstra pysznego, to polecamy dwa sosy:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W rondelku umieść makaron sojowy i zalej go wrzątkiem, po upływie 5 minut odcedź go, następnie przełóż do miseczki. Jeśli chcesz, aby był żółtego koloru jak u nas, rozpuść łyżeczkę kurkumy w łyżeczce wody i wymieszaj z makaronem.
Czerwoną kapustę pokrój w piórka, marchewkę, ogórki, paprykę zielona, żółtą i czerwoną, zieloną cebulkę w cieniutkie słupki, potem opłucz i osusz: kiełki, bazylię i liście cykorii.
Przygotuj głęboki talerz, wlej do niego letnią wodę, następnie wsadź na chwilkę jeden arkusz papieru ryżowego, później wyłóż go na duży talerz, nałóż co zechcesz do środka i zwiń tak, jak się zwija krokiety.
Wyłóż garść składników bliżej jednej strony arkusza ryżowego, najpierw zwiń raz, potem złóż dwa przeciwległe boki do środka i delikatnie zwiń do końca. Uprzedzamy, że trzeba to zrobić bardzo delikatnie, ponieważ papier ryżowy łatwo się rozdziera. Jeśli ci nie wychodzi, spróbuj nałożyć mniej składników do środka. Dasz radę!
SPRING ROLLS
Rollsy możesz wyłożyć w całości na tacę lub przekroić je na pół i poukładać na sztorc w miseczkach. Na stole powinien znaleźć się również sos sojowy i wasabi. Jeśli przygotowałeś nasze sosy: sos sojowy na ostro i sos z masła orzechowego, wyłóż je w osobnych miseczkach i ustaw tak, aby każdy miał do nich łatwy dostęp.