RIO

RIO

ROLADA Z KREMEM, BOWIEM WŁAŚNIE TO DZIECI LUBIĄ NAJBARDZIEJ, ZATEM ZABIERZ JE ZE SOBĄ NA SŁODKĄ WYCIECZKĘ DO KOLOROWEGO RIO!

Biszkoptowe ciasto, mięciutkie i puszyste, do tego masa z serka mascarpone, nic dodać nic ująć, chce się piec! To co najważniejsze, to reakcja twojego dziecka krzyczącego: wow! ja chcę!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 50 MIN

PORCJE: 10

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 3/4 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
  • 1/4 SZKLANKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU KRYSZTAŁU
  • 5 JAJEK
  • KOLOROWE BARWNIKI

KREM

  • OPAKOWANIE SERKA MASCARPONE
  • KUBEK ŚMIETANKI 30% (200 g)
  • 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • ŚMIETAN FIX

ŻREM.PL, ROLADA, SEPARATOR

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj duże naczynie w którym będziesz ubijać białka, potem do osobnej miski przesiej mąkę pszenna tortową i ziemniaczaną.

ŻREM.PL, ROLADA, SEPARATOR

Ubij białka na sztywno, potem dodaj po jednym żółtku i miksuj.

ŻREM.PL, ROLADA, SEPARATOR

Dalej miksując dodawaj cukier, następnie wsypuj po troszkę mąki i mieszaj delikatnie rózgą, aż masa stanie się jednolita.

ŻREM.PL, ROLADA, SEPARATOR

Przygotuj tyle miseczek, ile chcesz mieć kolorów w swojej roladzie, potem wlej do każdej z nich ta samą ilość ciasta i zabarw je.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ROLADA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Brytfankę wyłóż papierem do wypieków, później wylewaj na nią po skosie kolory na przemian.

ŻREM.PL, ROLADA, SEPARATOR

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C, potem piecz przez 14 minut.

ŻREM.PL, ROLADA, SEPARATOR

Przygotuj kawałek papieru do wypieków, tej samej wielkości co wcześniej, później wyciągnij ciasto, połóż na papierze, teraz ściągnij ten papier, na którym się piekło, następnie delikatnie zroluj i odstaw do przestygnięcia.

ŻREM.PL, ROLADA, SEPARATOR

W tym czasie przygotuj masę, więc do miski przełóż śmietankę 30%, miksuj przez chwilkę, dodaj cukier puder i śmietan fix, dalej miksuj, następnie wrzuć serek mascarpone, mieszaj dopóki wszystkie składniki się połączą.

ŻREM.PL, ROLADA, SEPARATOR

Teraz rozwiń wystudzoną roladę, wyłóż na nią puszysta masę i delikatnie zroluj, później owiń roladę folią spożywczą i schowaj do lodówki na dwie godziny, dzięki temu biszkopt zmięknie i stanie się bardziej wilgotny. Oczywiście jeśli nie masz czasu, możesz jeść ja od razu!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ROLADA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ROLADA Z CHRUPKAMI

Jeśli chcesz możesz udekorować roladę np. chrupkami i voilà!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ROLADA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

GNOCCHI Z BATATÓW

CYTRYNOWE PANCAKES

RIO ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.