CHLEB ZIOŁOWY DO ODRYWANIA

CHLEB ZIOŁOWY DO ODRYWANIA

GDY WIATR LEKKO ZAWIEJE, TO CAŁA OKOLICA PIĘKNIE PACHNIE, BOWIEM ZIOŁOWY AROMAT UNOSI SIĘ W POWIETRZU.

Tym razem ekipa ŻREM upiekła puszysty, pachnący, maślany chleb ziołowy, to pyszna alternatywa dla znudzonych tradycyjnym pieczywem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 100 MIN

PORCJI: 10

SKŁADNIKI

  • 2,5 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 2 ŁYŻECZKI SOLI
  • 2 ŁYŻKI OLEJU
  • ŁYŻKA JOGURTU GRECKIEGO
  • 3/4 SZKLANKI LETNIEJ WODY
  • 15 g ŚWIERZYCH DROŻDŻY
  • 0,5 ŁYŻECZKI CUKRU KRYSZTAŁU
  • PÓŁ KOSTKI MASŁA
  • GARŚĆ ŚWIERZYCH ZIÓŁ (bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki, kolendra, szałwia lub rozmaryn) OPCJONALNIE SUSZONYCH

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj łyżkę jogurtu greckiego oraz dwie łyżeczki soli.

ŻREM.PL, CHLEB ZIOŁOWY ODRYWANY, SEPARATOR

Do szklanki z wodą wrzuć drożdże, wsyp pół łyżeczki cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą, odstaw na 5 minut.

ŻREM.PL, CHLEB ZIOŁOWY ODRYWANY, SEPARATOR

Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie lekkie ciasto, z każdej strony posmaruj je oliwą, odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 30 minut.

ŻREM.PL, CHLEB ZIOŁOWY ODRYWANY, SEPARATOR

W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia, następnie posiekaj 3/4 ziół i wrzuć je do ostudzonego masła.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CHLEB ZIOŁOWY ODRYWANY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Wyciągnij stolnicę lub dużą deskę, wałek i mąkę do podsypywania. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na 10 części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj tworząc prostokąty.

ŻREM.PL, CHLEB ZIOŁOWY ODRYWANY, SEPARATOR

Potrzebna ci będzie foremka – keksówka, następnie ułóż kawałki ciasta jeden na drugim. Każdy kawałek smaruj roztopionym masłem z ziołami, jednak nie przesadzaj z jego ilością.

ŻREM.PL, CHLEB ZIOŁOWY ODRYWANY, SEPARATOR

Foremkę przykryj bawełnianą ściereczką, później odstaw w najcieplejsze miejsce w domu na około 20 minut.

ŻREM.PL, CHLEB ZIOŁOWY ODRYWANY, SEPARATOR

Wyrośnięty chleb ziołowy wsadź do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut, pilnuj, aby się nie przypalił od góry.

ŻREM.PL, CHLEB ZIOŁOWY ODRYWANY, SEPARATOR

Po upieczeniu wyciągnij chleb z foremki, potem posmaruj wierzch masłem i posyp go resztą świeżo posiekanych ziół.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CHLEB ZIOŁOWY ODRYWANY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

CHLEB ZIOŁOWY ODRYWANY

Chleb ziołowy idealnie nadaje się na śniadanie, podany razem z plastrem sera białego i świeżo ugotowanymi jajami na twardo.

Jest też świetnym dodatkiem do grillowanych mięs, natomiast podany z sosem czosnkowym z pewnością skradnie serca waszych gości.



POLECAMY DO POŻARCIA

MARYNATA DO MIĘSIWA

CZERWONA SZAKSZUKA


CHLEB ZIOŁOWY DO ODRYWANIA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



2 thoughts on “CHLEB ZIOŁOWY DO ODRYWANIA”

    • Droga Małgorzato,
      Tak na prawdę możesz użyć wszystkich, które akurat masz, jednak polecam: bazylia, oregano, tymianek oraz rozmaryn i szałwia, jednak te dwa ostatnie w mniejszych ilościach. Udanych wypieków!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.