FALAFEL

FALAFEL

FALAFEL – ZIELONE SMAŻONE KULKI Z CIECIERZYCY I OLBRZYMIEJ ILOŚCI NATKI PIETRUSZKI, A W SZCZEGÓLNOŚCI KUMINU.

Do dziś nie możemy zapomnieć ton zjedzonych falafeli z przepysznym jogurtem greckim i tartymi ogórkami, bowiem to wspomnienie Jordanii, ciepłej, suchej i piaszczystej, która tak wspaniale nas ugościła.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 90 MIN

PORCJE: 4

SKŁADNIKI

FALAFEL

  • 800 g NAMOCZONEJ PRZEZ NOC CIECIORKI
  • 2 PĘCZKI NATKI PIETRUSZKI
  • ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
  • ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU
  • MAŁA CEBULA
  • ŁYŻECZKA SUSZONEJ KOLENDRY
  • ŁYŻECZKA KUMINU
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • 0,5 l OLEJU DO SMAŻENIA, TAKIEGO JAK LUBISZ

DIP

  • 200 g JOGURTU GRECKIEGO
  • OGÓREK GRUNTOWY
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • SÓL
  • PIEPRZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Najważniejsza jest ciecierzyca, musisz ją namoczyć, więc proponujemy zrobić to dzień wcześniej i zostawić ją na noc. Następnego dnia jest gotowa do użycia i pamiętaj, że nie musisz jej już gotować, natomiast jeśli jesteś w posiadaniu cieciorki z puszki, to jeszcze nie tragedia.

ŻREM.PL, FALAFEL, SEPARATOR,

Cieciorkę z puszki wsyp na sito, potem przepłucz pod bieżącą wodą, wrzuć na dużą patelnię i podsusz. Ważne jest, aby jej nie przypalić, dlatego cały czas jej pilnuj i odpowiednio dostosuj poziom grzania.

ŻREM.PL, FALAFEL, SEPARATOR,

Czosnek obierz, cebulę też, następnie pokrój na mniejsze kawałki.

ŻREM.PL, FALAFEL, SEPARATOR,

Cieciorkę wrzuć do miksera i przepuść raz, później kolej na czosnek – cieciorkę – pietruszkę – cebulę – cieciorkę – pietruszkę i tak w koło Macieju, aż skończą ci się składniki.

ŻREM.PL, FALAFEL, SEPARATOR,

Masa na falafel powinna być sypka, tak jak na zdjęciu poniżej, następnie dodaj do niej kumin – kmin rzymski, kolendrę, sól i pieprz, wymieszaj. Kolejno do masy idzie mąka ziemniaczana i soda, przemieszaj wszystko razem, ale staraj się delikatnie i powoli, potem uklep.


ŻREM.P,L, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FALAFEL, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Szczelnie przykryj miskę folią spożywczą, następnie odstaw do lodówki na około 40 minut.

ŻREM.PL, FALAFEL, SEPARATOR,

Miskę z masą falafelową wyciągnij z lodówki, za pomocą np. łyżki do lodów formuj kuleczki o średnicy około 2,5 cm, po czym układaj na desce tak, aby się nie stykały.

ŻREM.PL, FALAFEL, SEPARATOR,

W rondelku nagrzej olej, powinno go w nim być mniej więcej na cztery palce wysokości, oczywiście możesz użyć woka, lecz to już zdecydowanie bardziej ekskluzywna opcja i nie do końca oszczędna.

ŻREM.PL, FALAFEL, SEPARATOR,

Do nagrzanego oleju wrzucaj kuleczki, smaż dopóty dopóki nie staną się bursztynowe, potem pozostaw je na papierze śniadaniowym.


ŻREM.P,L, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FALAFEL, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

FALAFEL W PARZE Z DIPEM…

Ogórka wymyj, obierz, zetrzyj na tarce, następnie wrzuć do miseczki, wymieszaj z jogurtem greckim, przypraw solą i pieprzem.


ŻREM.P,L, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FALAFEL, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Teraz niech moc będzie z wami! Pożerajcie je ze smakiem!



POLECAMY DO POŻARCIA

SOS CZOSNKOWY

ZMROŻONA CYTRYNA


FALAFEL ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.