PIECZONE WARZYWA

PIECZONE WARZYWA

Jeśli nie masz czasu lub jeśli masz lenia…

Warzywa – zdrowe i smaczne: bataty, ziemniaczki, pietruszka, marchewka oraz czosnek, a co więcej zapiekane w piekarniku. Pyszne – w szczególności jeśli podasz je z sosem czosnkowym.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

CAŁKOWITY CZAS:50 MIN

PORCJE: 4

SKŁADNIKI

  • 4 MARCHEWKI ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
  • 3 PIETRUSZKI
  • 1 DUŻY BATAT
  • GŁÓWKA CZOSNKU
  • ŁYŻKA SUSZONE BAZYLII
  • ŁYŻKA ROZMARYNU
  • PÓŁ ŁYŻECZKI CZARNEGO PIEPRZU
  • PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
  • 50 ml OLIWY Z OLIWEK

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, WARZYWA, BATAT, MARCHEWKA, PIETRUSZKA, CZOSNEK, ROZMARYN, BAZYLIA, OLIWA Z OLIWEK, PIECZONE, Z PIEKARNIKA, WEGE
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bataty, ziemniaczki, marchewki i pietruszki umyj pod bieżącą wodą, potem pokrój w słupki, plasterki lub krążki…pokrój jak chcesz – zaszalej!

ŻREM.PL, WARZYWA, SEPARATOR

Kolejno podziel główkę czosnku na ząbki, ale ich nie obieraj.

ŻREM.PL, WARZYWA, SEPARATOR

Wrzuć wszystko do miski, posyp rozmarynem, bazylią, solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.

ŻREM.PL, WARZYWA, SEPARATOR

Wyłóż brytfankę papierem do wypieków, później poukładaj na nim warzywa, lecz pamiętaj, aby się ze sobą nie stykały, dzięki temu wszystkie równomiernie się przypieką.

ŻREM.PL, WARZYWA, SEPARATOR

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut, albo dopóty, dopóki nie staną się miękkie.


– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, WARZYWA, SEPARATOR

Polecamy podać warzywa na talerzu razem z SOSEM CZOSNKOWYM, jeśli chcesz go zrobić sam, przepis znajdziesz TUTAJ:

SOS CZOSNKOWY


– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, WARZYWA, SEPARATOR

GRILL Ż

Warzywa możesz zrobić na grillu, jednak zwróć uwagę, że kawałki warzyw są małe, mogą spaść prosto do paleniska, dlatego polecamy zaopatrzyć się w siatkę do grillowania – koszt 16-30 zł lub matę teflonową, koszt około 25 zł.

Jeśli użyjesz bambusowych patyków, pamiętaj aby pozostawić większe odstępy między kawałkami, dzięki temu równomiernie się upieką.


WARZYWA ZERO WASTE

Jeżeli pozostały ci resztki pieczonych warzyw, dopraw je solą i pieprzem, następnie zblenduj, dzięki temu otrzymasz lekką i słodką WARZYWNĄ PASTĘ do CHLEBA.

CHLEB ŻYTNI

ŻREM.PL, WARZYWA, SEPARATOR

Pamiętaj jednak, że ziemniak i batat po zmiksowaniu są kleiste, więc nie dodawaj ich za wiele, wtedy pasta będzie ładniej rozprowadzać.

Kiedy złapie cię mały głód, pasta będzie pysznym składnikiem na chrupkim pieczywie lub na ryżowych waflach.

Pieczone warzywa są też świetnym rozwiązaniem, jeśli w twojej spiżarni zalegają pojedyncze sztuki marchewki, pietruszki, ziemniaków lub innych warzyw, które nadają się do zapieczenia.

ŻREM.PL, WARZYWA, SEPARATOR, zero waste


POLECAMY DO POŻARCIA

ZMROŻONA CYTRYNA

ZREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA, AMORE POMMODORE, FOTOGRAFIA KULINARNA, ZUPA, ZUPA POMIDOROWA, POMIDORY, CEBULA, CZOSNEK, SKÓRKA Z CYTRYNY,TYMIANEK, MLEKO KOKOSOWE, IBIR, LUNCH, OBIAD, ZERO WASTEAMORE POMMODORE – NIEZWYCZAJNA ZUPA POMIDOROWA

PIECZONE WARZYWA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



1 thought on “PIECZONE WARZYWA”

  • My też! Mam nadzieję, że znajdziesz jeszcze wiele ciekawych przepisów na Żrem! Przyjemnego gotowania i miłego dnia!
    Pozdrawiamy!
    Ekipa Żrem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.