SOS CZOSNKOWY
Sos, który króluje wśród wszystkich sosów, nie możesz przestać go jeść, albowiem ma magiczną moc jedzenia go ze wszystkim!
Nasz syn jest mistrzem przygotowywania tego właśnie sosu, przeto najbardziej smakuje mu z pieczonymi ziemniaczkami lub słonymi paluszkami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN
PORCJE: 1 DUŻA
SKŁADNIKI
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- 400 g JOGURTU GRECKIEGO
- ŁYŻKA MAJONEZU KIELECKIEGO
- SÓL
- PIEPRZ
ZRÓBŻE SAM
Sosów czosnkowych znajdziesz bez liku na sklepowych półkach, jednak najlepiej, gdy zrobisz go sam!
Pamiętaj, że jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać majonezu, a smak sosu i tak będzie wyśmienity!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Do miseczki przełóż jogurt grecki, który jest gęstszy niż jogurt naturalny, a sos dzięki temu bardziej aksamitny. Dodaj czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, później majonez, dalej wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.
Cyk! gotowe!
Pamiętaj! Czosnek granulowany, czy też mielony – świeżego nie zastąpi!
Jedz dużo czosnku, albowiem to źródło cennych właściwości:
- wspomagających przy infekcjach
- chroniących przed zawałem i udarem
- obniżających ciśnienie krwi
- odchudzających
- hamujących rozwój bakterii
- a zwłaszcza…odmładzających
SOS CZOSNKOWY I WARZYWA Z PIEKARNIKA
Sos rewelacyjnie pasuje do WARZYW Z PIEKARNIKA, na które przepis znajdziesz też TUTAJ:
SOS CZOSNKOWY I MIĘSO
Mięsożercy też mogą liczyć na nasz sos, jako że idealnie komponuje się z daniami przyrządzonymi na grillu.
Jeśli organizujesz przyjęcie, to sos jest idealny do: paluszków i paluchów, grzanek, chipsów, pizzy ryb i wędlin oraz surowych warzyw. Pokrój marchewkę, ogórka i seler naciowy w słupki, następnie nałóż do małej szklaneczki 2 łyżki sosu a do niego wsadź pokrojone warzywa. To szybka, a co więcej bardzo łatwa przystawka do przygotowania.
Poniżej przedstawiamy przepis na KURCZAKA Z BROKUŁAMI, który świetnie nadaję się na kolację z przyjaciółmi lub na proszony obiad, a co więcej sukces murowany!