PIECZONE WARZYWA
Jeśli nie masz czasu lub jeśli masz lenia…
Warzywa – zdrowe i smaczne: bataty, ziemniaczki, pietruszka, marchewka oraz czosnek, a co więcej zapiekane w piekarniku. Pyszne – w szczególności jeśli podasz je z sosem czosnkowym.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS:50 MIN
PORCJE: 4
SKŁADNIKI
- 4 MARCHEWKI ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- 3 PIETRUSZKI
- 1 DUŻY BATAT
- GŁÓWKA CZOSNKU
- ŁYŻKA SUSZONE BAZYLII
- ŁYŻKA ROZMARYNU
- PÓŁ ŁYŻECZKI CZARNEGO PIEPRZU
- PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
- 50 ml OLIWY Z OLIWEK
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bataty, ziemniaczki, marchewki i pietruszki umyj pod bieżącą wodą, potem pokrój w słupki, plasterki lub krążki…pokrój jak chcesz – zaszalej!
Kolejno podziel główkę czosnku na ząbki, ale ich nie obieraj.
Wrzuć wszystko do miski, posyp rozmarynem, bazylią, solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.
Wyłóż brytfankę papierem do wypieków, później poukładaj na nim warzywa, lecz pamiętaj, aby się ze sobą nie stykały, dzięki temu wszystkie równomiernie się przypieką.
Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut, albo dopóty, dopóki nie staną się miękkie.
Polecamy podać warzywa na talerzu razem z SOSEM CZOSNKOWYM, jeśli chcesz go zrobić sam, przepis znajdziesz TUTAJ:
GRILL Ż
Warzywa możesz zrobić na grillu, jednak zwróć uwagę, że kawałki warzyw są małe, mogą spaść prosto do paleniska, dlatego polecamy zaopatrzyć się w siatkę do grillowania – koszt 16-30 zł lub matę teflonową, koszt około 25 zł.
Jeśli użyjesz bambusowych patyków, pamiętaj aby pozostawić większe odstępy między kawałkami, dzięki temu równomiernie się upieką.
WARZYWA ZERO WASTE
Jeżeli pozostały ci resztki pieczonych warzyw, dopraw je solą i pieprzem, następnie zblenduj, dzięki temu otrzymasz lekką i słodką WARZYWNĄ PASTĘ do CHLEBA.
Pamiętaj jednak, że ziemniak i batat po zmiksowaniu są kleiste, więc nie dodawaj ich za wiele, wtedy pasta będzie ładniej rozprowadzać.
Kiedy złapie cię mały głód, pasta będzie pysznym składnikiem na chrupkim pieczywie lub na ryżowych waflach.
Pieczone warzywa są też świetnym rozwiązaniem, jeśli w twojej spiżarni zalegają pojedyncze sztuki marchewki, pietruszki, ziemniaków lub innych warzyw, które nadają się do zapieczenia.
POLECAMY DO POŻARCIA
AMORE POMMODORE – NIEZWYCZAJNA ZUPA POMIDOROWA
My też! Mam nadzieję, że znajdziesz jeszcze wiele ciekawych przepisów na Żrem! Przyjemnego gotowania i miłego dnia!
Pozdrawiamy!
Ekipa Żrem