ZAKWAS Z CZERWONYCH BURAKÓW CIĘ OŻYWI!
BURAKÓW NIGDY ZA WIELE, A TO DLATEGO ŻE:
Kiszony sok z buraków, to olbrzymia bomba pełna witamin: A, C, E, K, B, a co więcej minerałów: magnez, żelazo, potas wapń i fosfor. Dlatego też warto poświęcić mu chwilę, następnie rozkoszować się jego smakiem przez cały tydzień lub dłużej.
PAMIĘTAJ, ŻE ELIKSIR Z CZERWONYCH BURAKÓW…
Wesprze układ odpornościowy oraz zmniejszy ryzyko infekcji, toteż poprawi stan flory bakteryjnej jelit i przyspieszy trawienie, odmłodzi, zadba o układ krwionośny, a nawet o wzrok.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CZAS CAŁKOWITY: 30 MIN
PORCJE: 12 SZKLANEK
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg BURAKÓW CZERWONYCH
- 3 GŁÓWKI CZOSNKU
- 6 LIŚCI LAUROWYCH
- KOLOROWY ZIARNISTY PIEPRZ
- ZIELE ANGIELSKIE
- 3 litry PRZEGOTOWANEJ, PRZESTUDZONEJ WODY
- 2 ŁYŻKI STOŁOWE SOLI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Świeże i jędrne buraki czerwone umyj, potem obierz i pokrój w plastry. Ponieważ sok z buraków mocno farbuje, dlatego polecamy robić to w rękawiczkach.
Czosnek obierz i pokrój na plasterki, dzięki temu podczas układania warstw w słoiku będziesz go mieć więcej w różnych miejscach.
Potrzebujesz duży słój, parę z nich możesz znaleźć na przykład tutaj:https://fabrykaform.pl/sloiki-i-akcesoria-do-przetworow
Buraki ułóż w słoju warstwami, potem przełóż plasterkami czosnku, liśćmi laurowymi i ziarnistym pieprzem.
JENGA Z BURAKÓW
Postaraj się ułożyć je w miarę ciasno, następnie zalej posoloną wodą, tak aby zostały całkowicie przykryte. Polecamy na nich postawić na przykład szklankę z wodą, która posłuży jako obciążenie, a co więcej dzięki temu buraki nie będą wędrowały ku górze.
Słoik z burakami odstaw i odczekaj około 4-5 dni, jednak upewnij się codziennie, czy buraki nie wystają ponad taflę zakwasu, aby nie spleśniały.
Później rozkoszuj się każdą szklanką odmładzającego eliksiru.
Przelej zakwas do szklanych butelek lub słoików i przechowuj go w lodówce.
SMACZNEGO!
Zakwas przelany do butelki możesz śmiało zabrać ze sobą do pracy lub na spacer, zatem zamiast kawy z rana będziesz mógł doładować się witaminami i minerałami.
POLECAMY DO POŻARCIA
CEŻAR SALAD – PYSZNA SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM KURCZAKIEM I GRZANKAMI
BUDDHA BOWL Z CZARNĄ KOMOSĄ RYŻOWĄ
A macie może doświadczenie/stosujecie mycie lub zaparzanie buraka po obraniu ? Kminię jak uniknąć lub zmniejszyć możliwość pleśnienia zacieru 🙂
Hej! Właśnie się zastanawiam, czy jesteśmy w stanie tego uniknąć…jeśli do słoja dostaje się tlen, jedyny sposób, to go szczelnie zamknąć. Najważniejsze jest to, żeby wszystko było pod powierzchnią zakwasu. Buraki po prostu dokładnie myjemy.
Pozdrawiamy!
Ekipa ŻREM.PL